Kesäkeittiön vinkit

Kesäisen ruokapöydän helpot ja nopeat

Kesä tulee, ja väki kirmaa mökeille. Tässä pari vinkkiä helppoon kesäkokkaukseen. Myös kesävieraat saavat osallistua ruoanlaittoon!

Salaatit ovat mitä parhainta kesäruokaa ja syntyvät kuin itsestään, kun raaka-aineet ovat tuoreita ja helposti saatavilla. Salaateista saa helposti muokattua tarpeen mukaan ruokaisampia tai keveämpiä lisukkeita vaihtamalla ja näin niistä riittää isommallekin joukolle. Lisäksi salaatteihin voi aina upottaa esimerkiksi yli jääneet perunat tai savukalan rippeet ja vähentää näin ruokahävikkiä.

Vartaista saa muokattua taatusti sopivia joka makuun: laita esille valmiiksi paloiteltuna kasviksia, kanaa, kalaa tai lihaa ja anna ruokailijoiden koota itse vartaat. Grillimestariksi nimetty vieras saa sitten kunnian hoitaa loput. Tarjoa vartaiden ohessa vielä salaattia, niin kesän paras makuelämys on taattu.

Katso myös grillaus- ja marinointivinkit!

Lettu, ohukainen vai räiskäle?

Mökkimeininkiin kuuluvat erottamattomasti muurinpohjaletut, mutta välillä maistuvat muutkin versiot.

Tuoretta leipää syntyy mökkioloissa pika pikaa ihan paistinpannullakin. Leipätaikinan teko voi olla myös pikkuväelle kiva ohjelmanumero. Kokeile leivän päällä vaihteeksi erilaisia kasvistahnoja.

VINKKI: Tee itse leivänpäällyste tuoreista kasvimaan yrteistä. Myös yrttiöljy säilyy viileäkaapissa muutaman päivän ja käy hyvin myös salaattiin, kastikkeeksi kalan kylkeen tai marinointiin.

Ostoslista kesäkeittiön kuivakaappiin

  • erilaisia hiutaleita ja suurimoita
  • rypsiöljyä ja oliiviöljyä
  • pullomargariinia letunpaistoon
  • pähkinöitä, siemeniä
  • täysjyväpastaa
  • vihannessäilykkeitä (tarkista suolapitoisuus!)
  • valmiita mausteseoksia (esim. Maggi Mix-tuotteet, joilla on Sydänmerkki)