Sydänmerkki

Sydänmerkki auttaa valinnoissa

Sydänmerkki on monelle tuttu logo elintarvikepakettien kyljessä, mutta mistä se oikeasti kertoikaan. Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Sydänmerkistä.

Mikä on Sydänmerkki?

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin.

Minkälainen tuote voi olla Sydänmerkki-tuote?

Sydänmerkki-tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sydänmerkki-jogurtti on terveellisempi valinta jogurttien joukossa ja sydänmerkitty mysli myslien joukossa. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti.

Sydänmerkki-järjestelmä perustuu tuoteryhmiin ja niitä on kaiken kaikkiaan yli 50. Jokaisella tuoteryhmällä on omat ravitsemuskriteerit, joissa puututaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaisiin seikkoihin. Esimerkiksi leivässä olennaista on suolan ja kuidun määrä, kun taas levitteissä pehmeän rasvan määrä. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon, ravitsemussuosituksiin ja puolueeton asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä.

Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Lue lisää tuoteryhmistä

Miten Sydänmerkin voi saada tuotteelle?

Sydänmerkkiä ei paineta pakettiin näppituntumalta, vaan elintarvikkeiden valmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä kriteerit. Sydänmerkin hakeminen tuotteelle on vapaaehtoista.

Lue lisää

Maksaako merkki?

Sydänmerkin käyttö on maksullista. Sydänmerkki-järjestelmä on voittoa tavoittelematon ja maksut menevät merkkijärjestelmän ylläpitoon sekä Sydänmerkki-tuotteiden markkinoimiseen. Elintarvikeyritys ei voi ostaa merkkiä tuotteelleen. Sydänmerkkiä pitää hakea ja merkin voi saada vain, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä ravitsemuskriteerit.

Lue lisää

Miten löydän Sydänmerkki-tuotteet kaupasta?

Kaiken kaikkiaan Sydänmerkki-tuotteita on noin 2000 ja niistä valtaosa löytyy kaupoista eli valinnanvaraa on. Osa tuotteista on käytössä ruokapalveluissa. Tuotteita löytyy niin lasten kuin aikuisten makuun, sekä monipuolisesti eri ruokavalioille. Osa tuotteista on esimerkiksi luomutuotteita ja myös vegaanista ruokavaliota noudattavat löytävät terveellistä syötävää Sydänmerkin avulla. Tuotesivullamme voit hakea tuotetta ominaisuuden, tuotenimen, tai esimerkiksi valmistajan nimellä.

Sydänmerkin paikka vaihtelee pakkauksissa, joten kannattaa kurkkia myös pakkausten takapuolelle, kanteen tai sivuille.

Tutustu tuotteisiin

Mihin tuotteet käyvät?

Hyödynnä tuotteita ruoanlaitossa ja osana jokapäiväistä ruokavaliotasi. Sydänmerkin ruokaohjeita löytyy jo reilut 600, niin helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampia kokkailujakin varten. Leivontaakaan ei ole unohdettu. Ohjeissa ne ainesosat, joita on saatavana Sydänmerkki-tuotteina, on merkitty pienellä sydän-symbolilla.

Mikä tarkoittaa Sydänmerkki-ateria?

Sydänmerkki auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun, sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä.
Ravintola pitää huolen kriteereiden täyttymisestä ja hyvien vaihtoehtojen esilletuomisesta. Kun seuraat linjaston ja ruokalistan Sydänmerkkiä, terveellisen kokonaisuuden valitseminen on sinulle helppoa.

Löydä Sydänmerkki-aterioita tarjoavat ravintolat ympäri Suomen.

Työtehoa terveellisestä lounaasta - voit vaikuttaa tarjontaan

Terveellisestä ruoasta on sinulle ja läheisillesi paljon hyötyä, iästä riippumatta. Se lisää työvirettä ja hyviä tuloksia sekä tukee painonhallintaa. Parhaimmillaan lounasravintolassa omaksuttu malli hyvästä syömisestä siirtyy myös kotiin. Unohtaa ei kannata myöskään sosiaalista vaikutuksia: lounashetki tuo virkistävän tauon työskentelyn, opiskeluiden ja leikkien lomaan.

Jos haluat vaikuttaa henkilöstöravintolasi tai lastesi kouluruokailun terveellisyyteen, lue lisää alta

Lounaan hyviä vaikutuksia - näin edistät hyvää tarjontaa

Terveellistä ruokaa koululaisille - näin vaikutat

Sydänmerkki-ateriat Kouvolassa


Mitä muuta haluat tietää?

Olemme koonneet useimmin kysyttyjä kysymyksiä omalle sivulleen.

Kysymyksiä tuotteista

Kysymyksiä aterioista

Kysy lisää Sydänmerkiltä!