Usein kysyttyä

Tietoa Sydänmerkistä

Mietityttääkö sinua jokin asia Sydänmerkkiin liittyen? Täältä löydät vastaukset muutamiin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Onko Sydänmerkki-tuotteet tarkoitettu vain kolesterolin alentamiseen?

Ei ole. Sydänmerkki-tuotteet sopivat kaikille suomalaisille, jotka haluavat tehdä parempia elintarvikevalintoja ja edistää siten terveyttään. Sydänmerkin kriteerien luomisessa on hyödynnetty Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia ja tuotteiden valitseminen auttaa suositustenmukaisen ruokavalion koostamisessa.

..............

Miksi pulla voi saada Sydänmerkin, mutta suklaa ei?

Suomalaiset syövät leivonnaisia paljon, jonka vuoksi saamme niistä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria. Siksi leivonnaiset-tuoteryhmä on otettu mukaan Sydänmerkki-järjestelmään. Toisaalta leivonnaisissa on eroja terveyden kannalta. Sydänmerkkki-leivonnaisissa on muihin levonnaisiin verraten vähemmän kovaa rasvaa, sekä suolaa ja sokeria. Leivonnaisista Sydänmerkki-pulla on siis esimerkiksi viineriä tai kakkua parempi valinta.

Karkeista, kuten suklaasta suomalaiset saavat myös paljon rasvaa ja sokeria. Kuitenkin, kun karkkeja vertaillaan terveyden näkökulmasta, ei parempaa vaihtoehtoa löydy. Toisissa karkeissa on enemmän rasvaa, toisissa rasvaa on vähän, mutta sokeria runsaasti.

..............

Lempijogurtillani ei ole Sydänmerkkiä? Tarkoittaako se, että tuote on huono?

Ei välttämättä. Sydänmerkki voi puuttua tuotteesta useista syistä:

  • Valmistaja ei ole hakenut tuotteelle merkkiä, vaikka tuote täyttäisikin merkin myöntämiselle asetetut vaatimukset.

  • Tuote ei täytä merkin myöntämiselle asetettuja vaatimuksia.

  • Järjestelmä ei koske kaikkia tuoteryhmiä. Jotta jollekin tuoteryhmälle voidaan myöntää Sydänmerkin käyttöoikeus, tulee sen tuotteilla olla merkittävä asema kuluttajien ruokavaliossa. Samalla tuoteryhmän tuotteiden tulee olla sellaisia, että niitä voidaan suositella osaksi ruokavaliota.

Jos lempituotteellasi ei ole Sydänmerkkiä, mutta haluat tietää, olisiko myös se tuoteryhmässään parempi valinta, voit verrata pakkauksesta löytyvää tuotteen ravintosisältöä vastaavaan Sydänmerkki-tuotteeseen tai Sydänmerkin myöntämisperusteisiin.

..............

Kasvikset ja Sydänmerkki

Marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset ovat kaikki luonnon omia Sydänmerkki-tuotteita ja erittäin suositeltavia päivittäiseen käyttöön. Kasvikset sisältävät runsaasti mm. vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat elimistön toiminnalle välttämättömiä. Niissä on myös vähän energiaa, joten niitä voi nauttia runsaasti.

..............

Kaipaatko jostain asiasta lisää tietoa?

Ota yhteyttä