Sydänmerkkiä ei paineta pakettiin näppituntumalta, vaan elintarvikkeiden valmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos tuote täyttää kaikki sille määritetyt kriteerit. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon ja asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä.
Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti. Voit tutustua tarkemmin jokaisen tuoteryhmän kriteereihin täältä.
Samalla tavalla ravintoloissa käytettävää Sydänmerkkiä koskee omat kriteerit, jotka on tehnyt puolueeton asiantuntijaraati. Ravintolat hakevat käyttöoikeutta Sydänmerkki-tiimiltä. Ravintoloissa tarjottavaa ruokaa koskeviin kriteereihin voit tutustua täältä.
Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.
Sydänmerkin taustaorganisaatiot ovat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry.