Helppoa kasvisruokaa

Kasvisruoan suosimisesta kiittää niin terveys kuin ympäristökin. Liha on helppo korvata ruoissa kasviproteiinivaihtoehdoilla joko kokonaan tai osittain. Vaihtoehtoja on monia, kuten vaikkapa nyhtökaura, härkis, soijarouhe ja tofu. Erilaisia vaihtoehtoja on esitelty tarkemmin myös täällä.

Liharuoat muuntuvat helposti kasvisruoksi

Kokeile kasviproteiinien lisäämistä tuttuihin ohjeisiin. Jauhelihan korvaavat makaronilaatikossa, pasta bolognesessa ja pyöryköissä sujuvasti esimerkiksi pavut, kaurajauhis tai soijarouhe. Hampurilaisen pihvinä toimii erinomaisesti härkis. Kokeile broilerin tilalle vaikkapa quornia, tofua, nyhtökauraa tai seitania. Mikäli et käytä koko pakettia kerralla, voi loput hyvin pakastaa.

Taulukosta löydät muutamia vinkkejä, kasviproteiinien käyttöön lihan sijaan tai lihan kanssa.

Ruokalaji

LihaversioKasvisversioYhdistelmäversio
MakaronilaatikkoJauheliha 400g

Soijarouhe 2dl /

Nyhtökaura 240g

Jauheliha 200g + Soijarouhe 1dl
Pasta bologneseJauheliha 400gHärkis 225gJauheliha 200g + Linssit (mustat tai punaiset) 1dl
Butter ChickenBroileri 400g

Quorn 300g


Broileri 200g + Quorn 150g
Pasta limonelloBroileri 300g

Tofu 250g

Broileri 150g + Kikherne 1prk

Ohjeessa olevan kasviproteiinin voi aina myös helposti vaihtaa itselle mieluisampaan. Lisää vinkkejä kasviproteiinien käyttöön löydät täältä. Myös Sydänmerkin ruokaohjeista löydät kymmeniä herkullista ja terveellisiä kasvisruokia.

Sydänmerkin kasvisreseptit

Kasviproteiinien käyttö ruoanvalmistuksessa

Useimmat kasviproteiinit valmistuvat nopeasti ruokapöytään. Käyttöä helpottaa myös valmiiksi maustetut tuotteet. Maustamisessa ei kannata ujostella.

Vinkkejä ruoanvalmistukseen:

  • Mausta rohkeasti. Kasvisruokiin sopii erityisen hyvin lähi-idän ja aasialaisen keittiön mausteet. Testaa myös erityisesti kasvisruoille tarkoitettuja mausteseoksia.
  • Tarkista suolan määrä. Osa kasviproteiinivalmisteista sisältää jo valmiiksi runsaasti suolaa, minkä vuoksi suolaa ja suolaa sisältäviä mausteita kannattaa lisätä varovasti.
  • Kokeile myös valmisruokia. Tutustu kasvisvaihtoehtoihin kätevästi valmisruokien ja puolivalmisteiden avulla. Kaupoista löytyy esimerkiksi kasvismakkaroita, valmisaterioita ja monenlaisia kasvispihvejä.
  • Tarkista pakkauksen ohjeet. Kuivatut pavut ja herneet vaativat poikkeuksellisesti pidemmän valmistusajan. Tarkista käyttöohje aina pakkauksesta. Jos aikaa on vähän, käyttövalmiit purkkipavut ovat yhtä hyvä vaihtoehto!
  • Soijarouhe on edullinen vaihtoehto. Soijarouhetta löytyy vaaleana ja tummana. Liota ennen käyttöä tai lisää nestettä ruuanvalmistuksen yhteydessä sitä mukaa kun neste imeytyy rouheeseen. Soijasuikaleilla voit korvata lihapaloja esimerkiksi wokkiruuissa.
Vinkkejä tofun käyttöön:
  • Kuivaa huolella. Valuta neste pois paketista ja kuivaa nestettä laittamalla (viipaloitu) tofu vartiksi talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen väliin. Nesteen imeytyminen tehostuu, jos laitat painon paperin tai liinan päälle.
  • Valitse tarkoitukseen sopiva koostumus. Koostumukseltaan erilaiset tofut sopivat eri tarkoituksiin. Lihan korvaamiseen käy kiinteä tofu. Pehmeä taas sopii esimerkiksi jälkiruokiin.
  • Rapeampaa raastamalla. Kun raastat kiinteää tofua, saat siitä uunissa tai pannulla paahtamalla superrapeaa.
  • Mausta maukkaaksi. Miedon makuinen tofu imee hyvin makua itseensä. Paistaessa laita tofu kuivalle pannulle ja paista hetki ennen öljyn lisäämistä. Lisää marinadi ja mausteet paistamisen loppuvaiheessa.

Valitessasi tuotteita muista Sydänmerkki! Se löytyy myös monista kasvipohjaisista tuotteista.