Lisää kasviksia!

Kasvisten lisääminen ruokavalioon on hyvä asia paitsi terveyden, myös ympäristön kannalta.

Puoli kiloa päivässä!

Takavuosien hokema tv- ja radiomainoksista on iskostunut monen mieleen ja joillakin myös siirtynyt käytännön toiminnaksi. Valitettavasti suurimmalla osalla suomalaisista on parantamisen varaa: keskimäärin syömme kasviksia, hedelmiä ja marjoja reilut 300 g päivittäin (THL 2017).

Kasvisten kirjo on mahtava: oman puolen kilonsa voi koota erilaisista vihanneksista, juureksista, sipuleista, kaaleista, hedelmistä ja marjoista.

Eläinperäisten elintarvikkeiden syömistä kannattaa pohdiskella etenkin ympäristösyistä. Jos näiden tuotteiden käyttöä ei halua vähentää, kannattaa vähintään pyrkiä siihen, että kaikki hankitut tuotteet tulee syötyä eikä mitään mene roskiin. Ruoan tuotannolla, niin kasvisten, lihan kuin muidenkin elintarvikkeiden, on aina ympäristövaikutuksia. Ruokahävikin eli jätteeksi joutuvan ruuan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ovat olleet täysin turhia. Ympäristön kannalta tärkeintä olisikin välttää ruokahävikkiä.

Kasvispaletti monipuolisemmaksi sesonginmukaisilla kasviksilla

Kasvisannoksen suurentamisen voi aloittaa pikkuhiljaa, pala kerrallaan. Hyvä tavoite on lisätä päivän jokaiselle aterialle jotain kasvista. Jos kasviksia jo löytyy, pohdi, onko määrässä kasvattamisen varaa tai onko kasvispalettisi monipuolinen.

Itselle uusia hevi-tuotteita, erilaisia kasvislisukkeita ja entistä runsaammin kasviksia sisältäviä ruokaohjeita kokeilemalla voit löytää uusia suosikkeja, joka tekee kasvisten lisäämisen on entistä helpommaksi. Uudet makuelämykset tekevät kasvisten syönnistä myös mukavampaa.

Kasvisruokapäivä, enemmän salaattia vai lautasmalli – mikä on sinun tyylisi?

Kun kasvisten määrää lisää niin kattilassa, padassa kuin lautasellakin, pienenee ympäristöä enemmän kuormittavan aineisosan käyttö ikään kuin itsestään. Samalla lautaselle tulee väriä ja lisää makua! Kasvisten lisäämisessä jokainen voi valita oman tyylinsä. Testaa esimerkiksi näitä keinoja:

  • Ota tavoitteeksi lisätä päivän jokaiselle aterialle jotain kasvista. Se voi olla kurkkuviipaleita aamiaisleivälle tai porkkanaraastetta lounaan kylkeen. Aloita sellaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista joista pidät, mutta rohkaise makunystyröitäsi myös uusiin kokeiluihin.
  • Tee kasvisten syönnistä itsellesi helppoa! Kuori, pilko tai viipaloi kasviksia valmiiksi jääkaappiin leivänpäälle, välipalaksi tai naposteluun.
  • Jos tuoreet kasvikset eivät sovi vatsallesi tai et pidä niiden mausta, nauti kasviksesi maukkaaksi hautuneena lämpimänä lisäkkeenä tai esimerkiksi keitto- ja pataruoissa. Katso myös täältä lisää vinkkejä!
  • Myös ruokaisat salaatit ovat keino syödä koko päivän kasvisannos vaikka yhdeltä istumalta. Salaattiin sopivat tavallisten vihannesten lisäksi myös lämpimät osat, kuten juurekset haudutettuna. Proteiinin saat vaivatta keitetystä kananmunasta, tölkkipavuista tai tähteeksi jääneestä lihasta tai kalasta.
  • Hyödynnä kasvisten käytössä Satokausi-ajattelua. Näin tulet kokeilleeksi kasviksia, jotka ovat juuri sillä hetkellä parhaimman makuisia ja edullisimpia. Rahasi eivät mene hukkaan!
  • Smoothiessa valikoivampikin ruokailija syö huomaamatta reilusti marjoja ja hedelmiä. Myös monet vihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali on helppo nauttia juotavassa muodossa viherpirtelössä.
  • Pidä kasvisruokapäivä tai useampi viikossa. Jos tämä on itsellesi tai perheenjäsenille haastavaa, valitse ruuaksi takuuvarmoja hittejä ja helposti lähestyttäviä ruokia ja raaka-aineita, esimerkiksi kasvislettuja, kasvissosekeittoa, kasvislasagnea, bolognesea, kasvispihvejä. Helppoja vinkkejä kasvisruoan tekemiseen löydät täältä.
  • Kasvisruokapäivän voi erinomaisesti toteuttaa myös valmisruuilla
  • Jos et halua luopua lihan syönnistä, valitse 50-lukulainen tyyli ja vähennä lihan määrää lautasella. Tee keitto, pata tai wokki pääosin kasviksista ja käytä lihaa vain mausteena. Tämä tapahtuu helpoiten niin, että ruokaan käytettävän lihan määrä puolitetaan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ruokaan reseptiä enemmän kasviksia – ja mahdollisesti myös nestettä ja mausteita.
  • Pakastekasvikset ovat ihanan vaivattomia kasvisten määrän lisäämisessä. Pussillinen tai pari keittojuureksia, parsakaalia tai paprikasuikaleita värittävät ruuan nopeasti ja edullisesti. Pakastekasvikset ovat myös laadultaan erinomaisia ja sopivia annoskooltaan pieniinkin talouksiin.
  • Lautasmalli on myös ympäristötietoisen valinta! Lautasmalli tukee kohtuullista syömistä. Proteiinin, usein sen ympäristöä kuormittavimman ainesosan, määrä pysyy sopivana, kun kokoat lautaselle ensin vähintään puolet kasviksia kylmänä tai lämpimänä lisukkeena. Näin proteiinille jää tilaa neljännes ja loput lautasesta voi täyttää esimerkiksi ekologisella perunalla, ohralla tai extrakasviksilla.
  • Testaa rohkeasti myös vegaanisia ruokia, joissa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä raaka-aineita.
  • Lisää kasviksia myös leivonnaisiin, piirakoihin ja leipiin. Raastettu omena, porkkana ja kesäkurpitsa mehevöittävät useita taikinoita. Käytä leivonnaisten ja piirakoiden täytteisiin marjoja ja hedelmiä.

Lisää kasvisvinkkejä luennolta!

Haluatko lisää käytännön vinkkejä kasvisten lisäämiseen? Verkkoluennolla saat käytännönläheisiä vinkkejä kasvisten käytön lisäämiseksi edullisesti, helposti, nopeasti ja maukkaasti. Luennon alussa on vinkkejä elämäntapamuutoksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Katso verkkoluento