Kasvislisäkkeet

Kasvikset ovat oiva lisä pääruoalle ja tuovat väriä lautaselle. Älä siis epäröi laittaa monipuolisesti kasviksia ruoan sekaan ja lisukkeeksi!

Uutta salaattipöytään

Tuoresalaatit ja raasteet lienevät meille useimmille tyypillisin tapa kasvisannoksen kokoamiseen pääaterioilla. Salaatti+kurkku+tomaatti -kombo on salaattien klassikko, mutta välillä vaihtelu virkistää. Tässä hyväksi havaittuja tuunausvinkkejä:

  • Lisää hedelmäpaloja makeuttajaksi. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi päärynäkuutiot, mandariinilohkot, rypäleet, kiivin- tai meloninpalat tai nektariiniviipaleet.
  • Höylää kuorimaveitsellä porkkanasta pitkiä lastuja rakennetta ja ulkonäköä tuomaan. Rouskuvaa rakennetta saat myös kukkakaalin nupuilla ja paprikakuutioilla.
  • Marinoitu sipuli tuo salaattiin pikantin lisän - toimii myös leivän päällä erinomaisesti. Sipulin ohella voit marinoida muitakin kasviksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa tai sieniä.
  • Mausta salaatti paahdetuilla kasviksilla, esimerkiksi tomaatilla tai paprikalla
  • Proteiinilisää salaattiin tarjoaa mm. pavut tai linssit paahdettuna, pähkinöistä ja siemenistä saat proteiinin ohella pehmeää rasvaa.
  • Vaihtele salaatti- ja tomaattilaatuja. Lisää mausteeksi tuoreita yrttejä.

Lämmintä sen olla pitää

Jos vatsa sietää huonosti tuoreita kasviksia tai niiden makuun ei ole tottunut, kypsät kasvislisäkkeet ovat käypä vaihtoehto. Lämpimät kasvislisäkkeet maistuvat myös erityisen hyvin kylmänä vuodenaikana.

Toimivia kypsennysmenetelmiä kasviksille:

  • keitä tai höyrytä
  • paahda tai grillaa
  • wokkaa tai paista pannulla

Lopputuloksen herkullisuuteen vaikuttaa myös aika: liian pitkään kypsennetyt kasvikset ovat veteliä ja valjuja myös väriltään. Tarvittavaan aikaan puolestaan vaikuttaa paitsi kasvistyyppi, myös palakoko. Juurekset vaativat usein pidemmän ajan kypsyäkseen kuin vihannekset tai sienet. Toisaalta juureksissakin on eroa: palsternakka kypsyy huomattavasti sukkelammin kuin punajuuri.

Mitä pienemmästä kasvispalasta aloitat kokkaamisen, sitä nopeammin saat valmista. Tulitikunpaksuiset suikaleet kypsyvät sopiviksi minuutissa tai kahdessa. Sitä herkullisemman lopputuloksen saat, mitä enemmän maltat jättää kasviksiin purutuntumaa!

Myös pääruuan lisäkkeillä kasvatat kasvisannosta kuin huomaamatta. Kuori muusikattilaan perunan ohella palsternakkaa tai muita juureksia, tagliatellen voi pastan sijaan höylätä kuorimaveitsellä esimerkiksi porkkanasta ja kesäkurpitsasta. Pieneksi hakattu kukkakaali, ns. kukkakaaliriisi, kypsyy mikrossa muutamassa minuutissa kasvisrikkaaksi lisäkkeeksi.

Rikasta ruokia kasviksilla

Lisäkkeiden ohella kasvisten lisääminen onnistuu käyttämällä niitä aiempaa runsaammin ruuanvalmistuksessa. Kun lastaat kiusaukseen reilusti juuressuikaleita ja suosit kasvisrikkaita wokkeja ja patoja, syöt kasviksia ikään kuin itsekseen. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää kasviksia ruuassa kaksinkertainen määrä, tai jopa enemmän, proteiinin määrään verrattuna. Esimerkiksi jauhelihasoppaan 400 g jauhelihaa ja 800 g juureksia, esimerkiksi kätevinä valmiina keittojuureksina.

Ruokaisiin salaatteihin, joissa on kasvisten ohella proteiininlähde ja usein myös jotain viljatuotetta, voi myös upottaa runsaasti vihreää ja muita värejä. Hyvän lounas- tai päivällissalaatin tunnistaa siitä, että kasviksia on ainakin 150 g annosta kohden.


Lue täältä lisää kasvisten lisäämisestä ruokavalioon!