Kalakeittoja ja uunikalaa
Kalaruokaa kerran tai kaksi viikossa – kyllä kiitos! Kala onkin verraton raaka-aine: nopeasti kypsyvää, helppoa maustaa ja usein myöskin kohtuuhintaista, jos itse tarttuu onkeen tai virveliin. Huonosta kalaonnesta kärsiville torien ja kauppojen tiskit ja pakastealtaat tarjoavat pelastuksen.
Kala on herkkä, helposti pilaantuva raaka-aine ja se olisi hyvä valmistaa ruuaksi ostopäivänä. Jos tämä ei ole mahdollista, pakasta kala. Tuoreen kalan tunnistaa tuoksusta ja ulkonäöstä:
- Paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu. Jos kala haisee voimakkaasti kalalle, se saattaa olla vanhaa.
- Kalan liha on kimmoisaa ja jäykkää. Se on myös lujasti kiinni selkärangassa ja ruodoissa.
- Värit esimerkiksi silmissä ovat kirkkaat.
- Kalan pintaa peittää ohut limakerros.
Muista kalaa käsiteltäessä myös elintarvikehygienia ja puhtaiden välineiden käyttö.
Haluat sitten kalasi uunissa paistettuna, grillattuna, keittona tai savustettuna, parhaat reseptivinkit löydät tästä.
Uuniin ja pannulle
Vaiko sittenkin kalakeittoa?
Lohesta on moneksi
Kevyesti kalasta
Mainio sormisyötävä alkupala: Kylmäsavulohi-salaattitacot
Tai miten olisi lettukestit aikuisempaan makuun: Lehtikaaliletut savulohitäytteellä