Kalakeittoja ja uunikalaa

Kala on monipuolinen proteiinin ja hyvien rasvahappojen lähde, josta kokkaat niin helppoja arkiruokia kuin hienostuneempia juhlaruokia.

Kalaruokaa kerran tai kaksi viikossa – kyllä kiitos! Kala onkin verraton raaka-aine: nopeasti kypsyvää, helppoa maustaa ja usein myöskin kohtuuhintaista, jos itse tarttuu onkeen tai virveliin. Huonosta kalaonnesta kärsiville torien ja kauppojen tiskit ja pakastealtaat tarjoavat pelastuksen.

​Kala on herkkä, helposti pilaantuva raaka-aine ja se olisi hyvä valmistaa ruuaksi ostopäivänä. Jos tämä ei ole mahdollista, pakasta kala. Tuoreen kalan tunnistaa tuoksusta ja ulkonäöstä:

  • Paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu. Jos kala haisee voimakkaasti kalalle, se saattaa olla vanhaa.
  • Kalan liha on kimmoisaa ja jäykkää. Se on myös lujasti kiinni selkärangassa ja ruodoissa.
  • Värit esimerkiksi silmissä ovat kirkkaat.
  • Kalan pintaa peittää ohut limakerros.

Muista kalaa käsiteltäessä myös elintarvikehygienia ja puhtaiden välineiden käyttö.

Haluat sitten kalasi uunissa paistettuna, grillattuna, keittona tai savustettuna, parhaat reseptivinkit löydät tästä.

Mainio sormisyötävä alkupala: Kylmäsavulohi-salaattitacot

Tai miten olisi lettukestit aikuisempaan makuun: Lehtikaaliletut savulohitäytteellä