Hyvää, helposti, halvalla.

5 vinkkiä ruokakulujen hallintaan

Kotitalouksia on monenlaisia, mutta useimpia yhdistää halu selvitä arjen ruokahuollosta kohtuuhinnalla ja -vaivalla.

Tässä 5 vinkkiä ruokakulujen hallintaan. Poimi juuri sinulle sopivin!


1. Katse kaappeihin ja mieti syömisiä varastojen mukaan vaikkapa pariksi päiväksi kerrallaan. Kauppalistan avulla muistat olennaisen ja vältyt turhilta ostoilta. Jos haluat suunnitella syömisiä paria päivää pidemmälle ajanjaksolle, kurkkaa vinkit täältä:

Ruokavinkit
2. Hävikillä on hintansa
. Hiukan nahistuneet porkkanat tai viikon vanha maitopurkki – tuttu näky monen jääkaapissa. Jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin noin satasen arvosta vuodessa. Nitistä hävikki näillä keinoilla:

Hävikki haltuun
3. Kokkaa isosti.
Tee ruokaa kerralla ainakin parille aterialle, niin syömisistä ei tarvitse huolehtia joka päivä. Isomman mittakaavan ruuanvalmistus säästää myös energiaa: samalla uunilämmityksellä paistat yhden sijasta kaksi vuokaa makaronilaatikkoa.

Sydänmerkin edulliset ruokaohjeet
4. Suosi kasviksia. Proteiini on aterian kallein osa. Hinta- ja ympäristötietoinen kokkaa kasvisruokaa vaikkapa linsseistä, pavuista tai soijatuotteista ainakin pari kertaa viikossa. Käytä ruuissa myös reilusti kasviksia, niin kalliit raaka-aineet riittävät pidemmälle. Esimerkiksi keittokattilaan 400 g jauhelihaa ja 800 g keittojuureksia perunan rinnalla. Lue lisää kasvisruokavalion edullisuudesta.

Edullista kasviksista
5. Osta puolivalmista ja valmista.
Vaikka ruuanvalmistus ja leipominen omin voimin on keino hallita kustannuksia, aina ei jaksa tai ehdi. Edullisia, terveellisiä ja kaikenikäisille maistuvia valmisruokia ovat esimerkiksi purkkihernekeitto ja kalapuikot. Jos taas kasvisten pilkkominen ei innosta tai pelkäät niiden unohtuvan jääkaappiin uumeniin, turvaudu hyvällä omallatunnolla pakastekasviksiin. Valmisruokien ja puolivalmisten parhaimmiston tunnistat Sydänmerkistä.

Sydänmerkki-tuotteet

Mahtuuko terveellisyys ja edullisuus samalle lautaselle?

Katso ja kuuntele verkkoluento "Terveellinen ja edullinen ruoka".