selected site: consumers
other site url: https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/
Sydänmerkki

Sydänmerkki

Sydänmerkki auttaa valinnoissa

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Se on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkeasi. Sinun ei tarvitse lukea tuoteselosteita ja ravintosisältöjä. Riittää kun valitset kaupassa tuotteita tai ravintolassa annoksia, joissa on Sydänmerkki. Sydänmerkkiä hyödyntämällä voit helposti parantaa omaa ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan – mausta tinkimättä. 

Mitkä tuotteet saavat Sydänmerkin?

Sydänmerkin saavat vain sellaiset elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria. Näillä pienillä muutoksilla pyritään vähentämään muun muassa kovan, tyydyttyneen rasvan ja liiallisen suolan aiheuttamia harmeja sekä sinulle että läheisillesi.

Mitä kaikkia tuoteryhmiä sitten on olemassa?

Sydänmerkki-järjestelmässä on 10 eri elintarvikeryhmää, ja näissä tuoteryhmiä yhteensä yli 50. Pääryhmät ovat maito ja maitovalmisteet, rasvat, kala, liha ja lihavalmisteet, viljatuotteet, valmisruoat, mausteet ja maustekastikkeet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat. Voit lukea tarkempaa tietoa tuoteryhmistä täältä.

Miten löydän Sydänmerkki-tuotteet kaupasta?

Tuotteita löytyy kaupoista jo yli 1 500 eli valinnan varaa on! Tuotteita löytyy niin lasten kuin aikuisten makuun, sekä monipuolisesti eri ruokavalioille. Osa tuotteista on esimerkiksi luomu-tuotteita ja myös vegaanista ruokavaliota noudattavat löytävät terveellistä syötävää Sydänmerkin avulla. Tuotesivullamme voit hakea tuotetta ominaisuuden, tuotenimen, tai esimerkiksi valmistajan nimellä.

Sydänmerkin paikka vaihtelee pakkauksissa, joten kannattaa kurkkia myös pakkausten takapuolelle, kanteen tai sivuille. Tutustu Sydänmerkki-tuotteisiin.

Mihin tuotteet käyvät?

Hyödynnä tuotteita ruoanlaitossa ja osana jokapäiväistä ruokavaliotasi. Sydänmerkin ruokaohjeita löytyy jo lähes 600, niin helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampia kokkailujakin varten. Leivontaakaan ei ole unohdettu. Ohjeissa ne ainesosat, joita on saatavana Sydänmerkki-tuotteina, on merkitty pienellä sydän-symbolilla.

Mikä tarkoittaa Sydänmerkki-ateria?

Sydänmerkki auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun, sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä. Ravintola pitää huolen kriteereiden täyttymisestä ja hyvien vaihtoehtojen esilletuomisesta. Sydänmerkki-ateriaan kuuluvat osat tunnistat esimerkiksi ruokalistan Sydänmerkistä tai linjaston opasteista.

Löydä Sydänmerkki-aterioita tarjoavat ravintolat ympäri Suomen.