Jauhelihasta on moneksi

Jauheliha on arkiruokien klassikkoaines, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy perinteisen punaisen jauhelihan tilalle.

Jauhelihaa tulee napattua usein arkiostoskoriin. Se on helppo ja nopea valmistaa, ja monen kukkarollekin sopiva. Lisäksi se sopii ruokaan jos toiseen.

Perinteiset ja kaikenikäisille maistuvat, arjen luottoreseptit valmistuvat jauhelihasta tuossa tuokiossa. Näitä ovat esimerkiksi jauhelihakastike, lihamakaronilaatikko, lasagne, lihapullat ja muut murekeruuat. Se taipuu myös muista kulttuureista omittuihin arjen ja juhlan pelastajiin kuten pizzan tai tortillan täytteeksi, ja mausteisempiin jauhelihakastikkeisiin kuten chili con carneen tai bologneseen.

Perinteisesti jauheliha on valmistettu joko naudan- tai sian- ja naudanlihan sekoituksesta. Saatavilla on myös karitsanjauhelihaa tai ainoastaan sianlihasta valmistettua jauhelihaa. Punaista lihaa karttaville löytyy vaikkapa kanan- tai kalkkunanlihasta valmistettua jauhelihaa. Voipa jauhelihan sijasta käyttää resepteissä myös kasviperäisiä tuotteita, esimerkiksi soijarouhetta.

Kevyempää kohti

Jauhelihan rasvapitoisuus riippuu muun muassa siitä, mistä ruhon osasta se on jauhettu. Paistijauhelihassa on vähemmän rasvaa kuin tavallisimmissa naudan, karitsan tai sika-nauta-jauhelihoissa, joihin on käytetty lisäksi muita ruhon osia. Vielä vähemmän rasvaa on puolestaan kanan tai kalkkunan lihasta valmistetussa jauhelihassa.

Helpoiten sopivan rasvan määrän ilmoittaa tietysti pakkauksen Sydänmerkki. Kriteerit täyttävässä jauhelihassa rasvaa on enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1–10,0 g/100 g, kovaa rasvaa on enintään 33 % rasvasta.

Kasvisvaihtoehtoja jauhelihan sijaan

Kasvisruokabuumin kasvaessa markkinoille on tullut myös jauhelihan tapaisia kasvisvaihtoehtoja, joten vastaavien kasvisversioiden kokkaaminenkin onnistuu helposti. Tällaisia ovat muun muassa nyhtökaura, kaurajauhis ja härkis-tuotteet. Raaka-aineena kasvisvaihtoehdoissa käytetään pääosin hernettä, härkäpapua, soijaa, kauraa tai ohraa.

Lisäksi perinteisempi ja monikäyttöinen kuiva soijarouhe on edelleen varsin oiva vaihtoehto uutuuksien rinnalla. Tätä käytettäessä ja kuin myös kaikkia jauhelihoja tai kasvisvaihtoja kokatessa on kuitenkin hyvä muistaa kiinnittää huomiota ruoanvalmistusrasvan laatuun ja suosia kasviöljyjä.

Kasvisvaihtoehdot ovat usein käytettävissä sellaisenaan tai ne kypsennetään jauhelihan tavoin. Näistä sellaisenaan käytettävistä kasvisvaihtoehdoista on usein saatavilla myös valmiiksi maustettu versio, mikä helpottaa kasviskokkausta entisestään.

HELPOT VAIHTOEHDOT KASVISRUOKIIN

Pihvit ja pyörykät

Jauheliha on pihvien ja pyöryköiden raaka-aineista klassikko ja takuuvarmin. Mureketaikinasta pyöräytät käden käänteessä eri muotoista syötävää niin perunamuussin kaveriksi kuin hampurilaisen täytteeksi. Kun teet mureketaikinan vaihteeksi broilerista tai kalkkunasta, tutumpien naudanlihan tai sika-naudan sijaan, saat vaihtelua myös makumaailmaan. Siipikarja on myös edullinen valinta terveystietoiselle.

Vege-versioiden valmistamisessa on vähän enemmän työvaiheita, kun kasvikset ensin raastetaan ja mahdollisesti myös esikypsennetään. Herkullinen maku kuitenkin palkitsee vaivannäön.

Kala ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, kun pyörykkähammasta kolottaa. Nopeudessaan kala ottaa usein kärkisijan: kalapihvit ja -puikot valmistuvat ruokapöytään jopa alle puolessa tunnissa. Pakastealtaan herkut ovat myös erinomainen vaihtoehto kiireiselle tai jos kalan käsittely tuntuu vieraalle.

Kokeile kiireen yllättäessä myös valmiita pyöryköitä ja pihvejä.