Ruoka vaikuttaa moneen. Tutustu miten omilla ruokavalinnoilla voi tehdä hyvää sekä ympäristön että terveyden kannalta.
Tarkkana hävikin kanssa
Ennen ainuttakaan muutosta ruokavalintoihin, huomiota kannattaa kiinnittää hävikkiin. Jos kaikki tuotettu ruoka tulisi syötyä, ruokaa voisi tuottaa vähemmän! Terveyden näkökulmasta suunnitelmallisuus on myös fiksua. Kannattaa keskittyä pohtimaan itselle sopivaa ruokarytmiä ja ennakoida tulevia aterioita. Pohdittu, itselle sopiva ruokarytmi ehkäisee napostelua ja auttaa painonhallinnassa. Bonuksena suunnitelmallisuus näkyy myös hävikin vähenemisenä.
Eat your greens!
Helpoin tapa vähentää ruokavalion ympäristövaikutuksia on lisätä kasvisten käyttöä. Kasvispainotteinen ruokavalio on myös terveellisen syömisen keskeisin asia. Kasvisten käytöstä on siis hyötyä aivan kaikille!
Jos kasvisten käyttö on itselle vierasta, kannattaa aloittaa kevyesti ja miettiä mistä marjasta, hedelmästä tai kasviksesta pitää ja lisätä juuri se osaksi ateriaa. Siis vaikkapa omena välipalalle ja kurkkua lounaalle. Kun asiasta innostuu, kasvisten käytölle on vain mielikuvitus rajana: kurpitsasta syntyy spaghettia ja perunasta pizzapohja. Pitkällä ollaan jo, kun päivän joka aterialla on jotain kasvista jossain muodossa.
Härkis, nyhtis ja muut vaihtoehdot
On mahdollista, että kasvisten käytön lisääminen jo itsessään vähentää lihan muiden eläinperäisten elintarvikkeiden käyttöä. Toisaalta asiaan voi kiinnittää myös erityistä huomiota, koska monenmoista korvaavaa tuotetta on tarjolla.
Lihaa korvaavia proteiininlähteitä on tarjolla lukuisia. On nyhtökauraa, härkäpavuista tehtyä härkistä, sienistä tehtyä quornia tai soijasta valmistettua oumphia. Toisaalta muutoksen voi aloittaa myös maitohyllyltä, josta löytyy hyvin kattava valikoima kasvipohjaisia vaihtoehtoja esimerkiksi maidolle, kermalle ja jogurtille. Parasta lienee se, että kasvispohjaiset tuotteet ovat myös terveydelle kannalta hyvä juttu. Monesta kasvispohjaisesta tuotteesta löytyy myös Sydänmerkki :)