Sydänmerkki takaa paremman työpaikkaruoan

Lounaaksi syödyllä ruoalla on merkittävä vaikutus jaksamiseen ja hyvinvointiisi. Liian suuri, pieni tai vääränlainen annos laskevat vireyttäsi ruokailun jälkeen. Kun taas syöt monipuolisesti, jaksat paremmin.

Tutkimusten mukaan vain noin joka viides suomalaisista syö terveellisesti. Lounaan jättää väliin noin 16 % kokonaan, iso määrä ottaa liikaa pääruokaa. Eväitä syö työpaikoilla noin joka kolmas. Eväitä syövillä miehillä useimmiten puuttuvat kasvikset ja naisilla proteiini tai hyvät rasvat. * 

Sydänmerkki takaa, että lounasruuassa on energiaa ja ravintoaineita sopivassa suhteessa. Tällöin muun muassa lounaan rasvan laatu on hyvä, suolan määrä kohtuullinen, kuidun määrä runsas ja lisäksi ateria on ravitsemuksellisesti tasapainoinen. Sydänmerkitty lounas on terveydelle ”parempi valinta” ruokalistan lounasvaihtoehtojen joukossa. 

Sydänmerkki lounasravintolassa ohjaa järkevän kokoisten ja sisältöisten aterioiden kokoamiseen - merkin avulla valitset luontevasti monipuolisen lounaan. Valistuneinkaan ruokailija ei helposti näe päällepäin, mikä linjaston tai leipäpöydän vaihtoehdoista on terveyttä vaalivan vaihtoehto. Paremmat vaihtoehdot tuodaan esille mm. ruokalistassa sekä linjastossa eri tavoin. 

Sopivan kokoinen ateria ylläpitää säännöllistä ateriarytmiä, vähentää aterian jälkeistä väsymystä sekä parantaa työvirettä ja tarkkaavaisuutta. Annoskoon kohtuullisena pitäminen on ruokailijan omalla vastuulla, lautasmalli on tässä hyvä apukeino. 

Ehdota terveellistä tarjontaa

Jokainen voi itse tehdä aloitteen Sydänmerkki-aterian käyttöönottamisesta kunnassaan tai työpaikassaan. Toive terveelliseen ruokaan syntyy usein esimerkiksi halusta saada lapsen kouluun tai päiväkotiin tarjolle lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa monipuolista ruokaa. 

Työpaikallasi voit tehdä aloitteen terveellisestä ruokatarjonnasta palvelun tarjoajalle. Henkilöstöravintoloilla on usein hyvät mahdollisuudet toteuttaa lounastarjonta terveellisemmin, kunhan asiakkaat sitä osaavat pyytää. 

Kun Sydänmerkki-ateria on päätetty ottaa käyttöön, tarkastelee ruokapalveluntarjoaja ensin nykyisen tarjontansa Sydänmerkki-kriteerien valossa. Jos raaka-aine ym. muut tiedot ovat palveluntarjoajan järjestelmässä ajan tasalla, tarkastelutyö käy nopeasti. Lisätietoa Sydänmerkin hakemisesta ravintolalle

Muistathan, että lounashetki on muutakin kuin ravinnon tarpeen täyttämistä: se tarjoaa tauon työn lomaan, virkistää ja auttaa palautumaan. Lounastaminen työkavereiden kanssa lisää työpaikan sosiaalisuutta ja luo hyvää työilmapiiriä

Lue lisää terveellisen lounaan merkityksestä: Laatikainen R., Rannikko H. Toimistotyöläisen ruokapäivä, Talentum 2015.