Kastikkeet ja wokit

Wokit ovat vaivatonta arjen pikaruokaa

Weikeät wokit

Wokit ovat arjen pikaruokaa: liha, kala tai vaikkapa nyhtökaura paistetaan nopeasti pannulla, kyytipojaksi lisätään reilu annos kasviksia. Pakasteena myytävät wok-vihannessekoitukset ovat vaivaton vaihtoehto kasviksiksi, mutta jos aikaa on enemmän, käy vihannesten, juuresten ja kaalien suikalointi meditointiharjoituksesta. Jos suikaloit kasvikset itse, tee se ennen kuin alat virittää tulta wokkipannun alle.

Mausteeksi aasialaistyylisiin wokkeihin sopivat erityisen hyvin chili ja inkivääri. Keitä lisukkeeksi täysjyvänuudelia, riisiä tai vaikkapa kotimaista ohraa.

Herkulliset kastikkeet

Jauhelihakastike, bolognese, lienee etenkin lapsiperheiden arkiruokien takuuvarma hitti. Lisäämällä joukkoon kasvisraastetta, pestoa tai sieniä, klassikko mukaantuu myös aikuisen makuun sopivaksi. Kasvisversio syntyy esimerkiksi härkiksestä tai nyhtökaurasta. Viikonlopuuna jauheliha kannattaa taivuttaa herkullisiksi pyöryköiksi ja kypsentää tomaattikastikkeesta.


Vaihtelua kastikkeisiin saat pyöräyttämällä ne vaihteeksi kalasta tai broileista, linssejä ja muita kasviproteiineja unohtamatta.