Pidetään lettukestit!

Voiko parempaa ruokaa olla kuin letut eri muodoissaan? Edullista, kaiken ikäisille maistuvaa, loputtomasti eri makuihin muuntautuvaa – suolaista ja makeaa. Tämän ruuan valmistamiseen myös perheen juniorit osallistuvat innokkaasti.

Lettutaikinan perusohje

  • Nesteeksi maitoa, kasvijuomaa, (kivennäis)vettä, piimää tai jogurttia. Nesteeksi sopii hyvin myös hapantunut maito.
  • Jauhoja noin puolet nesteen määrästä: jos nestettä on esimerkiksi 6 dl, käytä jauhoja 3 dl.
  • Jos neste on koostumukseltaan paksumpaa, kuten piimää, käytä jauhoja hiukan vähemmän.
  • Vegaanisiin lettuihin ei käytetä kananmunaa, joten silloin jauhoja lisätään vähän enemmän.
  • Jauhoiksi käytetään yleensä vehnäjauhoja. Jos haluat lettuihin lisää makua, vaihda osa vehnäjauhoista vaikkapa ohra- tai kaurajauhoihin. Myös kaurahiutaleita voi lisätä.
  • Lisää taikinaan kananmunaa sitojaksi ja kuohkeuttajaksi. Jos nestettä on 6 dl, kananmunia riittää 2-3. Jos kananmunat ovat vähissä, lisää hiukan reilummin jauhoja
  • Mausta taikina ripauksella suolaa ja sokeria. Lisämakua saat vaniljasokerista, kardemummasta tai kanelista.
  • Turvota valmista taikinaa ainakin puolisen tuntia. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.
  • Käytä paistamiseen vaikkapa öljyä tai pullomargariinia.
  • Lettutaikinan ohjeella voit paistaa myös pannukakkua.
  • Tästä ohjeesta saat 8-9 isoa lettua, pannun koosta riippuen
    6 dl maitoa
    3 dl (vehnä)jauhoja
    2 kananmunaa
    1 tl sokeria
    ¼- ½ tl suolaa