Kaaliruokien parhaat

Kiinankaali, kukkakaalit, parsakaali, kyssäkaali, erilaiset kerän muodostavat kaalit – kaaliperheessä on toden totta monenvärisiä ja -muotoisia jäseniä.


Valkokaali lienee kaaleista käytetyin: alkukesästä pehmeäkeräisenä varhaiskaalina ja myöhemmin syksyllä tiiviimpänä versiona. Kaalisalaatti onkin erityisen mehevää ensisadosta valmistettuna, mutta se ei ole hassumpaa muulloinkaan varsinkin kun kaalin raastaa hienoksi, sekoittaa siihen kastikkeen ja antaa kokonaisuuden mehevöityä kylmässä. Oli vuodenaika mikä hyvänsä, testaa ihanaa coleslawta!

Kaalilisukkeet, kuten paahdetut tai höyrytetyt kaalit sekä salaatit, valmistuvat varsin sukkelaan. Monet lämpimät ruuat vievät enemmän aikaa: varsinkaan talvella valkokaali ei pahastu pidemmästä hauduttelusta. Siksi kaalia kannattaa jalostaa ruokapöytään kerralla ainakin pariksi ateriaksi.

Kaalit ovat varsin moninainen ryhmä niin ulkomuotonsa kuin käyttötarkoitustenkin puolesta. Osa kaaleista, kuten valkokaali, kiinankaali ja lehtikaali sopivat hyvin esimerkiksi salaatin pohjaksi. Keitetty parsakaali ja kukkakaali puolestaan toimivat erinomaisena lämpimänä lisukkeena aterialla.

Erilaiset kaalit eroavat hieman sisältämiensä vitamiinien ja kivennäisaineiden suhteen, ja siksi eri kaaleja kannattaakin käyttää monipuolisesti. Parsakaalissa on esimerkiksi C- ja K-vitamiineja, folaattia ja kaliumia. Lehtikaalista saadaan A-, C- ja K-vitamiineja, folaattia, kalsiumia ja kaliumia.

Tässä herkullinen kattaus mitä moninaisimmista kaaliruuista.