Pataruokien parhaat

Pataruokien hienous piilee vaivattomuudessa. Pilko ainekset ja laita mausteineen kypsymisastiaan ja sitten vain liedelle tai uuniin porisemaan. Jonkin ajan kuluttua valmiin ruuan tuoksu kutsuu ruokapöytään.

Valitse kypsennysmenetelmä päivän ohjelman mukaan. Uunissa kypsentäminen on vaivattomampaa, mutta hitaampaa. Ruoka saa muhia paistoastiassaan kaikessa rauhassa eikä pohjaanpalamisesta miedossa lämmössä tarvitse kantaa huolta. Uunikypsennys sopii hyvin, jos ruuanlaitolle on aikaa ja haluaa kokkailujen lomassa käydä vaikkapa ulkoilemassa.

Vastaavasti liedellä padat kypsyvät nopeammin. Kannen alle kannattaa välillä kurkistella, pyöräytellä keitosta kauhalla ja samalla tarkistaa, että nestettä on tarpeeksi. Kiireisen pataruoka syntyy nopeammin kypsyvistä kasviksista tai kalasta – makkaraa unohtamatta.

Hyvää huokeaan hintaan


Lihaisiin pataruokiin sopivat myös edullisemmat ruhonosat: pitkässä kypsennyksessä sidekudos pehmenee ja liha hautuu mureaksi. Hyödynnä ruuissa myös runsaasti juureksia, kaaleja ja kurpitsaa, joiden maku ja hinta ovat syksyllä ja talvella parhaimmillaan.

Padan kaveriksi

Toisissa pataruuissa peruna, pasta tai muu vastaava lisuke on valmiina, toisiin se keitetään erikseen. Keitetyt perunat tai perunamuussi ovat takuuvarmoja ja edullisia padan painikkeita. Viljalisäkkeistä: riisistä, nuudeleista, pastasta ja muista vastaavista kannattaa ensisijaisesti valita runsaskuituinen vaihtoehto. Täysjyväiset ohrat, kaurat kumppaneinen ovat kuiturikkaita jo valmiiksi.