Mainiot ja monipuoliset juurekset

Juuresten syötävä osa on nimensä mukaisesti maan alla kasvavaa juurta. Tutuimpia juureksia lienevät porkkana, lanttu ja punajuuri. Monelle arkipäiväisiä valintoja ovat myös aromikkaat palsternakka ja mukula- eli juuriselleri. Unohtaa ei kannata myöskään maa-artisokkaa, naurista, hienostunutta mustajuurta tai kirpakoita retikkaa ja retiisiä.

Edullista, kotimaista ja monikäyttöistä – arkeen ja juhlaan

Juureksia kannattaa suosia monesta syystä. Ne tekevät ruoista herkullisen värisiä ja tuovat mukanaan ihania aromeja monipuolistaen ruokien makumaailmaa. Eikö sinustakin porkkanasuikaleilla höystetty jauhelihakastike tai nakkikeitto ole houkuttelevamman näköistä kuin ilman juuresta toteutettu?

Juurekset ovat edullista syötävää: useimpien kilohinta on euron-kahden tienoilla. Salaatit ja lämpimät lisäkkeet syntyvät siis juurikasveista pienellä rahalla. Juureksia käyttämällä kevennät kukkaroasi myös lämpien ruokien valmistuksessa. Kun höystät keittoa, pataruokaa, laatikkoa tai paistostasi juureksilla, saat pikkurahalla enemmän syötävää ja annoshinta kevenee. Hinnan ohella kevenee myös ravintosisältö. Juureksista saa myös mukavasti kuitulisää.

Monikäyttöiset juurekset sopivat ruokaan kuin ruokaan niin keitosta, pihveihin, laatikoista lisukkeisiin, makeita ja suolaisia leivonnaisia unohtamatta. Niitä voi valmistaa mitä moninaisimmilla menetelmillä: paahdettuina uunissa tai pannulla, karamellisoituna, pikkelöitynä lisäkkeeksi, keittämistä, höyrystämistä ja hauduttamista unohtamatta. Kaiken muun hyvän lisäksi juureksia saa kotimaisina lähes ympäri vuoden.