Ruokamatka maailman ympäri

Koe makujen maailma omassa keittiössäsi

Syöminen ja ruokailutilanteet ovat paljon muutakin kuin polttoaineen tankkausta, sillä ruokailuun kuuluvat vahvasti syömisen sosiaalinen puoli, ruokapuhe ja ruosta nauttiminen. Ruokakulttuuri on hyvin aluesidonnaista ja jopa pienen pienille paikkakunnille on voinut muodostua omia tyypillisiä perinneruokia. Isommassa mittakaavassa ruokakulttuurit ovat usein maakohtaisia, mutta matkustelun myötä muiden maiden ruokakulttuurien vaikutus on alkanut näkyä yhä enemmän omissa syömistottumuksissamme. 

Välimeren ruokavalio on jo pitkään tunnustettu terveellisyydestään. Välimeren ruokavalioon kuuluvat etenkin runsas kasvisten määrä sekä pehmeät rasvat, joiden lähteenä ovat erilaiset kasviöljyt ja kala. Lisäksi paljon kovaa rasvaa sisältävien ruokien, kuten lihan ja maitotuotteiden käyttö on ollut perinteisesti melko vähäistä Välimeren maissa. Välimeren ruokavalio on sisällöltään itseasiassa melko linjassa myös suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. 

Etelä-Amerikan ruokakulttuurin tunnetuin komponentti Suomessa ovat varmasti herkulliset tortillat, jotka ovat löytäneet paikkansa ruokapöydistämme. Ruoat ovat luonnollisesti hyvin erilaisia ympäri suurta maanosaa, mutta muutamia alueelle tyypillisiä ruokia löytyy useista maista. Lisäksi ruokakulttuuriin olennaisena osana kuuluvat ruuanvalmistus yhdessä ja ruuasta nauttiminen yhdessä, johon jopa brasilialaisissa ravitsemussuosituksissakin kehotetaan. 

Tyynenmeren kautta Thaimaahan! Thaimaalainen ruoka on tunnetusti maukasta, mutta usein myös tulista. Thaimaalaisessa keittiössä on paljon omaleimaisia piirteitä, joskin keittiö on saanut jonkin verran vaikutteita muista ympäröivistä Aasian maista. Thaimaalaiselle ruokakulttuurille on tyypillistä perusmakujen harmonia ja erilaiset kastikkeet ja tahnat, jotka kuuluvat tärkeänä osana ruuanvalmistukseen. Tavallisimmin perusraaka-aineen, kuten paistetun riisin tai nuudelien ympärille kootaan ateria, joka koostuu kasviksista ja kalasta tai lihasta.  

Lähi-idän ruokien kestosuosikki kebab on saanut rinnalleen useita haastajia, sillä maiden ruuista ei makuja ja värejä puutu. Perinteisesti ruoka on valmistettu helposti mukana kuljetettavaksi, mistä johtuen keittiö onkin täynnä erilaisia tahnoja, kuten hummus ja baba ganoush -munakoisotahna sekä pyöryköitä kuten falafel ja koftat. Lisäksi ruoka-annos koostuu viljavalmisteista, kuten bulgurista, couscousista ja pitaleivistä sekä jogurttipohjaisista kastikkeista, joista voi koota itselleen mieluisan meze-lautasen.