Jauhopeukalot pyörimään

#jauhopeukalo #sydänmerkki #leivontapäivä

Leipominen on mukavaa ajanvietettä, jonka tulos palkitsee monella tapaa. Käsien upottaminen taikinaan on parhaimmillaan mieltä hellivää terapiaa. Herkulliset leivonnaiset, suolaiset tai makeat, hellivät myös kieltä.

Ja se tuoksu! Ihanan paahteiset aromit tuovat veden kielelle mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta erityisen makoisalta tuore leipä maistuu päivän alkajaiseksi. Aamunvirkku pyöräyttää lämpimäiset pöytään helposti, mutta unisempi tekee taikinan illalla jääkaappiin kohoamaan - aamulla riittää taikinakokkareiden lusikoiminen pellille, jauhotupsaus koristeeksi ja paisto. Nopeuden lisäksi hyötyihin lasketaan erinomainen aromi pitkän kohotusajan ansiosta. Tee taikina vaikkapa herkullisten rouheisten sämpylöiden ohjeella, mutta jätä taikina normaalia pehmeämmäksi vähentämällä jauhoja 1–2 dl, myös vaivaamisen voit unohtaa. Pehmeä taikina takaa, että lopputuloksista ei tule kuivia, kun jauhot turpoavat pitkän kohotuksen aikana.

”Ei ole hätää käsissä, kun on leipää pussissa”

Entisajan ihmisille leipä ei ollut itsestäänselvyys. Leivän saanti ei ollut kylväjän päätettävissä ja lujinkin uurastus oli turhaa, ellei luonto ollut ihmisen puolella. Leipää kunnioitettiinkin eri tavalla kuin tänä päivänä. Leipä kädessä ei saanut lähteä juoksemaan eikä se suussa saanut puhua.

Vaikka kaikille leipä ei nykyään maistu entiseen tapaan, suomalaiset arvostavat leipää edelleenkin. Suomi 100 -juhlavuonna kansallisruoka-äänestyksessä ruisleipä nousi ykköseksi. Ja mitäpä muuta kaukomaille asuville viedään tuliaisina kuin ruisleipää – salmiakin ohella : )

Leivässä, niin kuin monessa muussakin ruuassa, laatu ratkaisee. Leipomiseen ollaan esimerkiksi halukkaita käyttämään enemmän aikaa juurileivonnan muodossa. Ravitsemuksellisessa mielessä kiistaton hyöty on kuidun saanti, joka edistää monella tavalla hyvää oloa.

Kuitua kotileivontaan

5 hyvää syytä leipoa

  1. Näet heti omien kättesi tulokset.
  2. Leipominen rentouttaa - käsillä tekeminen, kuten taikinan vaivaaminen tekee hyvää kaikille aisteille.
  3. Voit vaikuttaa helposti esim. suolan määrään. Valmisleivissä on usein turhan paljon suolaa.
  4. Leipominen on luovaa: muotoile ja koristele leivät oman makusi mukaan.
  5. Leipomalla säästät rahaa.

Helpot ja nopeat

"No enhän minä osaa leipoa." Höpö höpö, moni ohje on niin simppeli, että riittää kun osaa mitata ja sekoittaa ainekset ja laittaa seoksen vuoassa uuniin tai taputella pellille. Kokeile vaikka alla olevia yksinkertaisia ohjeita.