Hävitä hävikki

#hävikkiviikko #ruokahävikki

Ruokahävikin eli syömäkelpoisen ruuan tiristäminen minimiin on paitsi ekoteko, myös silkkaa säästöä. Ideaalitilanteessa kaikki kaupasta ostettu ja kotona valmistettu ruoka tulee syötyä. Avain hävikin kutistamiseen on suunnitelmallisuus: mieti etukäteen, mitä viikolla syötäisiin. 

Jos kaipaat ideoita, monipuoliseen ruokalistaan voit ottaa mallia vaikkapa koulun ruokalistasta. Hyvä keino on myös laatia viikon menyy sen mukaan, mitä jääkaapista ja pakasteesta löytyy. Toimivia ja terveellisempiä ruokaohjeita käytännön toteutukseen löytyy Sydänmerkiltä

Osta vain tarpeeseen

Kun syömiset on valittu, tee ostoslista ja kirjaa  tuotteet, mitä kotoa puuttuu. Sovella samalla reseptejä kaappien sisällön mukaan: hyvin kypsyneet tomaatit, pehmentyneet juurikasvit sekä nahistunut kesäkurpitsan pätkä ovat täysin käyttökelpoisia ja voivat mainiosti korvata ohjeeseen kirjattuja kasviksia. Pitäydy kaupassa ostoslistan tuotteissa äläkä osta liian suuria pakkauksia, jos kaikkea ei tule hyödynnettyä.  

Pakastin pelastaa

Vaikka hävikkiä pyrkisi minimoimaan, jääkaappiin  jää helposti kasviksia, purkinloppuja ja aterioilta ylijäänyttä ruokaa. Jos raaka-ainejämille ei löydy lähiaikoina käyttöä, pakasta sisältö. Esimerkiksi kermatilkat, juustoraasteet, tomaattimurskat, maustetahnat ja muut vastaavat kestävät sen mainiosti -  hyödynnä vaikkapa seuraavalla lasagnen tai makaronilaatikon kokkauskerralla. 

Ylimääräiset, ehkä parhaat päivät nähneet, kasvikset jalostuvat helposti vaikkapa kasvissosekeitoksi tai uuniruoaksi, mutta ne voi myös pakastaa: pilko sopiviksi paloiksi, ryöppää kiehuvassa vedessä hetkinen ja jäähdytä ennen pakkausta. Jos kasviksia jää usein yli, siirry pakastetuotteiden käyttäjäksi: näin nappaat suosikkikasviksia juuri sopivan määrän. 

Mikäli valmista ruokaa ei tue hyödynnettyä muuten aterioina tai eväinä, järjestä kerran tai pari viikossa seisova pöytä, johon kootaan kaikki ruuanloput.  

Älä panikoidu päiväyksistä

  • parasta ennen päiväys ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Eräässäkin keittiössä on onnistuneesti leivottu 30 vuoden takaisella vuosikertasokerilla. Makaronilaatikko 10 vuotta vanhoilla makaroneilla ei sekään maistunut hassummalta. 
  • Kuivatavaran lisäksi  parasta ennen -päiväyksen löytää maitotuoteista. Niissäkään päivämäärän ylitys ei tee tuotteesta jätettä- varsinkaan, jos kylmäketjusta on pidetty huolta. Erityisesti hapanmaitotuotteet, kuten kermaviilit, piimä, rahka, voivat olla viikkoja  syömäkelpoisia. Myöskään maito ei muutu parissa yössä poisheitettäväksi. Maistamalla asia selviää - riskiä sairastua ei ole. Hapantuneelle maitotuotteelle löytyy käyttöä pannukakkutaikinasta tai leipomuksista.
  • Viimeinen käyttöpäivä -merkintä löytyy tuotteista, joiden mikrobiologista pilaantumista on vaikeampi huomata. Kokkaa tai kypsennä lihat ja kalat siis viimeistään päiväyspäivänä. Jos et ehdi, laita pakastimeen. 


Pähkinänkuoressa

Ongelma?Ratkaisu!
Leipää on liikaa, jolloin osa kuivuu tai homehtuuPakasta osa ja ota esille päivän kulutusta vastaava määrä. Toisaalta leivänpaahtimessa vähän kuivunutkin leipä uudistuu herkulliseksi. Kuivasta leivästä saat paahtamalla myös rapeita krutonkeja salaatin sattumiksi, vai maistuisiko köyhät ritarit? Hyvä vaihtoehto on myös jauhaa leipäviipaleet korppujauhoksi.
Maito on hapantunutLoihdi maidosta taikina ja paista pannukakkua tai lettuja.
Kerma on hapantunut tai kermaviili, jogurtti, piimä on vanhentunut. Pyöräytä piparinmakuiseksi kakuksi tai nopeiksi pannuleiviksi
Ruuanjämät: kypsä tai ruuaksi jalostettu liha tai kala, kypsä riisi, peruna, pasta, kasvikset. PuuroPaista munakas tai  pyttipannu. Jos syötävää on enemmän, kokoa seisova pöytä. Puuroista teet mehevän sämpylätaikinan tai rikastat pannukakkutaikinaa.
Ylikypsät hedelmät ja kasvikset Tee smoothieta tai leivo piirakaksi. Tee keittoa tai muuta lämmintä ruokaa, jossa kasvisten pehmeneminen ei haittaa. 

Vinkit oman ruokahävikin vähentämiseen:

  • Suunnittele viikon ruoat etukäteen
  • Osta sopivan kokoisia tuotepakkauksia, älä osta "varastoon"
  • Vältä heräteostoksia ruokakaupassa, kauppalistan teko kannattaa!
  • Hyödynnä pakastinta
  • Kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä - jääkaapin yllätyksistä voi vielä syntyä vaikka mitä

Lue lisää: www.havikkiviikko.fi