Parhaat pastaruuat

Monipuolinen makaroni pelastaa arjen

Pastaruuat ovat mitä parhaimpia arkiaterioita: maistuvat kaikenikäisille, ovat kohtuullisen edullisia ja monet ruokalajit valmistuvat nopeasti. Nopeimmillaan makuaineet pilkotaan ja sekoitetaan pastan kiehuessa ja kaadetaan kattilaan heti, kun  pastan keitinvesi on valutettu. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi avokadopasta tai pähkinäinen yrttispagetti

Kastikkeetkin syntyvät parhaimmillaan kymmenessä minuutissa – sillä aikaa kun keitinvesi kiehuu ja pasta kypsyy. Jos haluat haudutella bologneseasi tai tomaattikastiketta pidemmän kaavan mukaan, laita pastan keitinvesi kiehumaan kun soosi alkaa valmistua. 

Pastan keittäminen

Pastan kypsymisajan löydät aina pakkauksesta: sitä kannattaa keittää mielummin hiukan ala kuin yläkanttiin. Al dente eli juuri ja juuri kypsässä pastassa on mukavasti pureskeltavaa ja se on kauniimpaa kuin ylikypsä makaronimössö. 

Keitinvettä kannattaa varata reilusti, esim. 200g pasta-annosta kohtaan reilut 1,5 litraa. Suolaa em. annokseen voi laittaa teelusikallisen. Liian runsas suolan määrä peittää helposti pastan oman maun. Sekoittele pastaa muutamia kertoja keittämisen aikana, jotta se ei paakkuunnu.

Lisätäkö keitinveteen öljyä – tässä kokkaajien mielipiteet vaihtelevat. Toisten mukaan keitinveden pinnalla kelluva öljy ei saavuta itse pastaa ja on siten turhaa. Öljy voi myös estää kastikkeen tarttumista pastaan, jos kypsä pasta ja kastike halutaan tuoda tarjolle sekoitettuna.  Jos pastan haluaa säilyvän irtonaisena tarjoiluvaiheessa, esimerkiksi ruokaisissa salaateissa, pieni öljyloraus on paikallaan kypsään ja valutettuun pastaan. Samoin, jos lisäkepasta on tarjolla jonkin aikaa noutopöydässä, lisää öljyä makaronin sekaan, niin lisuke säilyy irtonaisempana eikä paakkuunnu ruokailijoita odotellessaan. 

Suussasulavat uunipastat

Kun aikaa on enemmän, pidempään haudutettavat uuniruuat ovat paikallaan. Lasagne on pastaruokien klassikko. Lasagnette tai  muut vuokaruuat syntyvät hiukan nopeammin, myös silloin kun kokkailuun on vähemmän aikaa.

Pasta on hyvä kuidun lähde

Yksinkertaisimmillaan pasta on tehty vehnäjauhosta ja vedestä. Kun jauhot ovat täysjyväisiä, kuitupitoisuus vähintään tuplaantuu. Myös kaura- ja ruispastat ovat kuidunlähteinä erinomaisia. 

Kaupasta löytyy myös runsaskuituisia pastoja, joihin on lisätty esimerkiksi porkkanaa tai punajuurta – tässäpä mainio tapa kasvattaa päivän kasvisannosta! Tutustu Sydänmerkin saaneiden pastojen valikoimaan.