selected site: consumers
other site url: https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/

Peruna

Historiaa, lajikkeita ja parhaat perunaohjeet

Mistä peruna tulee?

Perunaa on syöty jo 5 000 vuotta ennen ajanlaskua Andien vuoristossa Etelä-Amerikassa. Inkaintiaanit jalostivat perunan syötäviksi lajikkeiksi myrkyllisistä villiperunoista. Espanjalaiset löytöretkeilijät toivat perunan Eurooppaan noin 500 vuotta sitten. Suomeen perunan toivat saksalaiset peltisepät 1700-luvun alussa tullessaan töihin Fagervikin kartanoon Inkooseen.

Aluksi kansa ei ollut aivan varma, pitikö perunakasvista syödä varsi, mukulat vai marjat. 1800-luvulla perunan suosio kasvoi kun huomattiin, että vitamiineja ja hivenaineita pursuava peruna oli viljelypinta-alaltaan viljaa tuottavampi ravintokasvi. 1900-luvulla perunaa syötiin 140 kg henkilöä kohden vuodessa. Perunan suosio on suomalaisessa ruokapöydässä laskenut pastan ja riisin yleistettyä, ja nyt sitä syödään noin 60 kg henkilöä kohden vuodessa.

Valitse käyttötarkoituksen mukaan

Peruna luokitellaan ruoanvalmistusominaisuuksien mukaan yleisperunoihin, kiinteämaltoisiin ja jauhoisiin lajikkeisiin.

  • Kiinteät perunat sopivat parhaiten keitinperunaksi, keittoihin, salaatteihin tai esikeitettynä grilliin.
  • Yleisperunat sopivat kaikkeen ruoanlaittoon, mutta parhaiten keittoihin, laatikoihin, paistinperunoiksi tai uunissa paahdettaviksi.
    • Jauhoiset perunat sopivat soseeksi, uuniperunaksi ja leivonnaisiin.

    Maatiaisperunoiksi kutsutaan perunalajikkeita, jotka ovat jalostuneet tyypillisiksi lajikkeiksi eri puolilla Suomea, kuten Pohjois-Suomen Puikula, Lemin punainen tai Karjalan musta. Maatiaisperunat ovat usein vahvan ja maukkaan makuisia perunoita.

    Perunalajikkeita

      • Annabella on kermaisen pehmeän makuinen herkkuperunalajike, joka ehtii kypsyä varhaisperunaksi. Annabelle kypsyy tasaisesti eikä halkeile, ja sen kuori irtoaa helposti. Sopii hyvin grilliin, pannulle ja keitinperunaksi.
      • Colomba on kauniin keltainen ja pyöreä yleisperunalajike. Herkullisen makuista Colombaa syödään keskikesästä alkusyksyyn. Kuori on vahva, mutta irtoaa helposti ja on näin helppo kuoria.
      • Timo on suosituin ja maultaan perinteinen varhaisperunalajike. Kypsyy tasaisesti, ja maistuu parhaimmalta juurikin keitettynä.
      • Jussi kypsyy varhaisperunaksi, ja on perinteisemmän Timon päivitetty versio. Jussi pysyy keitettäessä hyvin kokonaisena ja kypsyy tasaisesti. Maku on miellyttävän tuore ja raikas.
      • Siikli on maukas ja perinteinen toripöytien kiinteämaltoinen suosikki-kesäperuna. Siikli sopii parhaiten salaatteihin ja laatikoihin. Kuori siiklit hellävaraisesti, sillä sen kuori on todella ohut.
      • Solist on kauniin muotoinen ja hyvänmakuinen varhaisperuna, joka kypsyy nopeasti jopa 10 minuutissa.
      • Noblesse on syvän keltainen ja todella maukas yleisperunalajike. Se sopii loistavasti perunamuusiin, mutta pysyy hyvin koossa keitettäessä. Noblesse sopii kaikkiin perinteisiin perunaruokiin.
      • Challenger on jauhoinen lajike, joka on perinteistä Van Gogh -lajiketta maukkaampi. Se sopii soseisiin, perunamuusiin, keittoihin ja uuniperunaksi, mutta maistuu myös keitinperunana.
      • Mozart on maukas punakuorinen yleislajike, joka sopii myös uuniperunaksi.
      • Mulberry Beaty on punamaltoinen ja kiinteä peruna, josta kypsyvät maukkaat paahdetut perunat. Sopii myös keitinperunaksi.
      • Bellarosa sotketaan usein Rosamundaan, sillä se on iso ja punakuorinen lajike. Pehmeän makuinen yleislajike sopii hyvin uuniperunaksi, perunamuusiin mutta pysyy myös keitettäessä hyvin koossa.
      • Nicola on kiinteämaltoinen lajike, joka sopii parhaiten keitinperunaksi ja salaatteihin. Pysyy keitettäessä hyvin koossa.
      • Marabel on maukas ja hyvä yleisperuna, rakenteeltaan irtonainen. Sopii hyvin niin keitinperunaksi, laatikoikoihin, keittoihin kuin muusiksi.
      • Rosamunda on tunnettu punaisesta kuorestaan ja maukkaasta mausta. Sopii hyvin uuniperunaksi ja muusiin.
      • Blue Kongo on hieman jauhoinen lajike, jonka malto on raakana purppuran punainen ja muuttuu kypsänä siniseksi. Maku on lempeän miellyttävä. Höyryssä kypsennettäessä väri pysyy tumman violettina. Väri tulee antosyaaniväriaineesta, jota on myös mustikassa.
      • Velox on jauhoinen perunalajike, mutta kiinteämaltoinen. Maukas Velox kestää hyvin keittämistä, mutta sopii myös muusiin.

      Perunavinkki!

      Muista laittaa uudet perunat aina kiehuvaan, suolaripauksella maustettuun veteen. Uudet perunat kypsyvät nopeasti, noin 8–15 minuutissa. Liian pitkä keittoaika pilaa maun ja perunoista tulee vetisiä.

          Tiesitkö että...

          Perunan nimitys suomen kielessä tulee ruotsin sanasta päron, päärynä, sillä ruotsin kielessä on perunaa aikaisemmin kutsuttu maapäärynäksi, jordpäron.