Oma maa mustikka

Kerää kesä talteen mustikka kerrallaan

Mustikkasesonkina heinä-elokuussa marjat kannattaa hyödyntää sellaisenaan.
Tuoreet mustikat säilyvät jopa viikon verran jääkaapissa, joten marjaretkestä riittää herkuteltavaa useampaan aamupuuroon tai lettukesteille, ihanista leivonnaisista tai jäätelöstä puhumattakaan.
Kesäajan ulkopuolella pakastimen antimet ovat järkevin vaihtoehto, jos haluaa pysyä kotimaisessa marjakannassa.

Pakasteesta pöytään

Marjoista suurin osa on vettä. Pakastuksen aikana vesi jäätyy ja jääkiteet rikkovat marjan solurakennetta. Sulaneet mustikat ovatkin vetisiä ja rypistyneitä. Myös maku on tuoretta marjaa happamampi, jonka vuoksi pakastemustikat kaipaavat hieman sokeria.

Pakastetuistakin mustikoista saa kauniita ja maukkaita leivonnaisia muutamilla vinkeillä:

  • Muropohjaisiin piirakoihin mustikat ripotellaan jäisinä, juuri ennen paistamista, jolloin neste ei kostuta ja värjää pohjataikinaa. Jos laitat marjojen päälle kermaviilistä tai rahkasta tehdyn kuorrutuksen, ei marjoihin ole tarpeen lisätä sokeria tai perunajauhoja nestettä sitomaan.
  • Jos teet perinteisen pullapohjaisen mustikkapiirakan, kannattaa mustikoista keittää sakea hillo perunajauhojen tai hillosokerin avulla. Näin pinnasta tulee kauniin kiiltävä ja maultaan tasaisen sokerinen. Piirakkaa on myös helpompi syödä. Perunajauho-sokerihunnutetut mustikat piirakan päällä jäävät helposti samean näköisiksi.
  • Kun käytät mustikoita täytekakun tai leivosten koristeena, saat hyytelösokerin avulla pakastemarjoihinkin kauniin killtävän ja tarjoilunkestävän pinnan.

Mustikan makuparit

  • Kirpeä sitruuna kuoriraasteena, mehuna, tai molempina sopii erinomaisesti marjan mietoon makuun - testaa vaikka leivosten muodossa.
  • Kokeile mustikkaherkkujen maustamiseen myös kardemummaa, esimerkisi piirakassa tai juomassa.

Ikuinen mustikkamuisto?

"Äiti sanoi, että en saa syödä mustikkapiirakkaa", lausui eräs nuori neiti synttärikutsuille tullessaan muutama vuosikymmen sitten.

Mustikkatahra onkin hankala puhdistettava, varsinkin jos se ehtii kuivahtaa. Nopeus ja astianpesuaine tehoavat tuoreisiin tahroihin melko hyvin. Kiehuvan maidon voiman ja muut puhdistusvinkit löydät Marttojen sivuilta.