Pirteät sitrusreseptit ruoanlaitossa

Sitrukset tuovat raikasta makua niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Kokeile rohkeasti eri sitruslajikkeita!

Erilaiset sitrushedelmät piristävät vuodenajasta riippumatta. Kirpeän makeat hedelmät tuovat makua jälkiruokiin ja ruoanlaittoon, mutta sopivat loistavasti syötäväksi myös sellaisenaan.

Sitrushedelmien valikoima on laaja, minkä ansiosta niitä voi käyttää monipuolisesti erilaisissa leivonnaisissa, ruoissa ja juomissa. Hedelmälihan lisäksi sitrushedelmistä voi hyödyntää kuoren esimerkiksi raastamalla. Kokeile vaikkapa appelsiinia tai mandariinia ruokien ja leivonnaisten maustamiseen sitruunan ja limen tavoin. Muistathan kuitenkin pestä kuoren pinnan hyvin ennen käyttöä. Kuoresta kannattaa käyttää vain värillinen pintaosa – sen alla oleva valkoinen kerros voi olla kitkeränmakuinen.

Sitrukset ovat maukkaimmillaan talvella, jolloin ne ovat sesongissa. Runsaan valikoiman ansiosta niitä on kuitenkin saatavilla ympäri vuoden. Kokeile ruoanlaitossa rohkeasti erilaisia sitrushedelmiä.

Sitruuna on varmasti monille tuttu hedelmä. Se sopii loistavasti sekä makeiden että suolaisten ruokien maustamiseen tuomalla happamuutta ja raikkautta. Sitruunan huippusesonki ajoittuu lokakuulta helmikuulle.

Limen mehu ja kuori toimivat sitruunan tavoin ruokien ja leivonnaisten maustamisessa. Siitä saa myös kauniita koristeita viipaloimalla hedelmän kuorineen ohuiksi siivuiksi tai leikkaamalla kuoresta ohuita suikaleita. Limen eli limetin sesonki alkaa joulukuussa kestäen huhtikuuhun saakka.

Appelsiinit ovat alkuvuoden sesonkiherkku. Appelsiinilajikkeista Nava-appelsiinit ovat makeita ja ne on helppo kuoria. Niiden tunnusmerkkinä on hedelmän kärjessä oleva napa. Appelsiinien lisäksi kaupoissa on saatavilla veriappelsiineja ja puoliveriappelsiineja, joiden hedelmäliha on tummemman punainen. Niitä voi käyttää appelsiinin tapaan.

Greippi on suurikokoinen alkuvuoden sesonkiherkku. Se on appelsiinin ja pomelon risteytys. Kaupoista voi löytää niin verigreippejä kuin vaaleita greippejä. Perinteinen greipin käyttövinkki on halkaista hedelmä ja syödä hedelmäliha lusikalla, mutta se sopii loistavasti myös erilaisiin salaatteihin.

Mandariini on yleisnimitys pikkusitruksille, joita ovat myös klementiini ja satsuma. Aidot mandariinit voivat olla muodoltaan litteämpiä ja sisältää siemeniä. Mandariinien huippusesonki ajoittuu kevättalveen. Klementiinit ovat puolestaan vähäsiemenisiä, ja niiden sesonki alkaa jo marraskuussa. Satsumien sesonki alkaa pikkusitruksista ensimmäisenä, jo syyskuussa, ja hedelmä on usein siemenetön. Niiden maku muuttuu kirpeämmästä makeammaksi kauden edetessä.