Monipuolisia ruokia jauhelihasta

Jauhelihaa tulee varmasti lapattua monen arkiostoskoriin. Se on helppo ja nopea valmistaa, ja monen kukkarollekin sopiva. Lisäksi se sopii ruokaan jos toiseen. Siitä voi tehdä perinteisiä ja arkisia ruokia, kuten jauhelihakastiketta, lihamakaronilaatikkoa, lasagnea, lihapullia ja -mureketta tai vaikka pihvejä. Se sopii myös ulkomailta tulleisiin herkkuihin, kuten pizzan tai tortillan täytteeksi, ja mausteisempiin jauhelihakastikkeisiin kuten chili con carneen tai bologneseen.

Perinteisesti jauheliha on valmistettu joko naudan- tai sian- ja naudanlihan sekoituksesta, ja nämä valtaavatkin suuren osan ruokakauppojen jauhelihahyllystä. Saatavilla on myös karitsanjauhelihaa tai ainoastaan sianlihasta valmistettua jauhelihaa. Punaista lihaa karttaville löytyy sen sijaan kanan- tai kalkkunanlihasta valmistettua jauhelihaa.

Kevyempää kohti

Jauhelihan rasvapitoisuus riippuu muun muassa siitä, mistä ruhon osasta se on jauhettu. Paistijauhelihassa on vähemmän rasvaa kuin tavallisimmissa naudan, karitsan tai sika-nauta-jauhelihoissa, joihin on käytetty lisäksi muita ruhon osia. Vielä vähemmän rasvaa on puolestaan kanan tai kalkkunan lihasta valmistetusta jauhelihassa.

Helpoiten sopivan rasvan määrän ilmoittaa tietysti pakkauksen Sydänmerkki. Kriteerit täyttävässä jauhelihassa rasvaa on enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1–10,0 g/100 g, kovaa rasvaa on enintään 33 % rasvasta.

Kasvisvaihtoehtoja jauhelihan sijaan

Kasvisruokabuumin kasvaessa markkinoille on tullut myös jauhelihan tapaisia kasvisvaihtoehtoja, joten vastaavien kasvisversioiden kokkaaminenkin onnistuu helposti. Tällaisia ovat muun muassa Gold&Green Nyhtökaura Nude ja Elovena Muru Kaurajauhis. Raaka-aineena kasvisvaihtoehdoissa käytetään pääosin hernettä, härkäpapua, soijaa, kauraa tai ohraa.

Lisäksi perinteisempi ja monikäyttöinen kuiva soijarouhe on edelleen varsin oiva vaihtoehto uutuuksien rinnalla. Tätä käytettäessä ja kuin myös kaikkia jauhelihoja tai kasvisvaihtoja kokatessa on kuitenkin hyvä muistaa kiinnittää huomiota ruoanvalmistusrasvan laatuun ja suosia kasviöljyjä.

Kasvisvaihtoehdot ovat usein käytettävissä sellaisenaan tai kypsennettävä jauhelihan tavoin. Näistä sellaisenaan käytettävistä kasvisvaihtoehdoista on usein saatavilla myös valmiiksi maustettu versio, mikä helpottaa kasviskokkausta entisestään.