Terveelliset eväät

Eväsruokailijan, joita on noin kolmasosa työntekijöistä, kannattaa toteuttaa lautasmalli-ideaa myös eväiden koostamisessa. Näin eliminoidaan yleisimmät synnit: liian vähäinen proteiinin sekä kasvisten syönti. 

  • Jos eväänä on kevyt kasviskeitto tai salaatti, lisukkeeksi otetaan jotain proteiinipitoista esimerkiksi puoli purkkia raejuustoa ja siemeniä, 1-2 siivua ruisleipää margariinilla ja hedelmä. 
  • Keittoa tai muuta valmisruokaa kaupasta valitessa kannattaa etsiä Sydänmerkittyjä valmisruokia, sillä tällöin ateria on mm. vähäsuolaisempi ja rasvan laadultaan parempi vaihtoehto. Varaa valmisruuan oheen myös annos tai pari kasviksia, vaikka kirsikkatomaatteja tai babyporkkanoita.
  • Jos rakennat eväät leipäpohjalle, muista tehdä lisäksi lisukesalaatti öljypohjaisella kastikkeella tai ottaa esimerkiksi porkkanat ja hedelmä mukaan. Leivän väliin on hyvä laittaa kunnollinen proteiinilähde esimerkiksi kanan rintafile, tofua tai keitettyä kananmunaa ja vähärasvaista juustoa. Eväsruokailijan ruokajuomana toimii parhaiten piimä tai maito, mikä toimii samalla myös proteiininlähteenä. 
  • Jos kokkaat eväsruuan kotona, Sydänmerkin ruokaohjeista löydät herkullisia hyvänolon reseptivaihtoehtoja

Lue lisää: Laatikainen R., Rannikko H. Toimistotyöläisen ruokapäivä, Talentum 2015.