Työtehoa lounaasta

Riittävä mutta kevyt lounas auttaa jaksamaan työpäivän loppuun asti tarkkaavaisena.

Miksi lounasta ei kannata jättää väliin?

Puolen päivän aikaan toimistotyöntekijä kaipaa taukoa työrupeamaan ja tässä vaiheessa terve näläntunnekin on yleensä käsillä, ainakin jos aamupäivän palavereissa on onnistuttu jättämään pullat ja muut tarjoamiset väliin. Valtaosalle suomalaisista työntekijöistä koittaa siis lounasaika - loput eli noin viidennes työntekijöistä, siis päivittäin reilu 200 000 kokoaikaista työntekijää, raportoi jättävänsä lounaan kokonaan syömättä.

Lounas kannattaa syödä, sillä

  • Kun lounasta ei syödä, vireystila heikkenee viimeistään kello kahden kolmen aikaan, vaikka sitä ei heti lounasaikaan huomaisi. Työpäivästä pahimmillaan kolmasosa jää tehtäväksi tällöin puoliteholla.
  • Kun lounasta ei syödä, painottuu runsas syöminen iltaan kotona, mikä ei usein ole terveyttä edistävää, ja raskas (rasvainen) syöminen illalla voi vaikeuttaa myös unen saamista ja näin ollen palautumista päivästä. Vielä todennäköisemmin epäterveellinen napostelu alkaa jo iltapäivällä töissä makeanhimon ja nälän kasvaessa.
  • Henkilöstöravintolassa syöty lounas on usein päivän terveellisin ateria ja lounaalla syödään myös suuri osa päivän kasviksista.

Lounasta kevyesti, kun haluat pysyä tarkkana

Työvireen optimointiin ei kuitenkaan riitä se, että lounas syödään. Yhtä lailla liian runsas tai epätasapainoisesti koostettu lounas johtaa vireyden heikkenemiseen lounaan jälkeen.

Kevyempi, sopivan täyttävä lounas tutkitusti parantaa tarkkaavaisuutta lounaan jälkeen, kun taas raskas lounas heikentää. Sopivankokoinen lounas sisältää energiaa noin 600 kilokaloria, energiantarpeesta riippuen. Kun lounaan kokoaa lautasmallin mukaan, tavoitteeseen on helpompi päästä.

Myös energiamäärältään samankokoisilla lounailla on erilaiset vaikutukset lounaan jälkeiseen väsymykseen, riippuen siitä, mitä lautaselle on valittu. Runsaasti hiilihydraattia ja rasvaa ja vain vähän proteiinia sisältävä lounas näyttäisi lisäävän väsymystä. Tällainen on esimerkiksi pasta-annos niukalla liha- tai kalalisällä.

Lounasvalinnat vaikuttavat vireystasoon jopa kolme tuntia lounaan jälkeen. Pahimmillaan väsymys näyttäisi olevan noin 1,5 tunnin päästä lounaan syömisestä. Iltapäivällä vireystilan laskuun vaikuttaa myös luontainen biorytmi. Jos et halua nukkua työpöydän ääressä kahta kolmea tuntia työajastasi, helpointa on siis kiinnittää huomiota lounaan laatuun.

Hyvä aamiainen on kevyemmän lounaan salaisuus

Lounasajan lähestyessä kasvava nälkä vaikeuttaa hyvien lounasvalintojen tekemistä. Kun aamupala on sopivan runsas ja laadukkaasti koottu, ei nälkä ole lounasaikaan liian suuri. Hyvä aamupala sisältää riittävästi proteiinia ja kuitupitoisia hiilihydraatteja, esimerkiksi täysjyväistä leipää tai puuroa. Aamupalan laatu vaikuttaa lounaan lisäksi myös loppupäivän syömisiin.

Näin kokoat hyvän lounaan
Lue, kuinka kokoat lounasravintolan runsaasta tarjonnasta itsellesi hyvinvointia tukevan aterian.
Lautasmalli ja muut hyvät keinot
Hyvä eväät työn lomassa
Kun lounasravintolaa ei ole mahdollista käyttää, saat hyvillä eväillä puhtia työpäivään.
Vinkit eväiden kokoamiseen