Omenaherkkuja

Hilloa, piirakkaa, paistosta...

Kun omenasato on runsaimmillaan, sitä etsii mielellään uusia käyttötapoja näille ihanille hedelmille. Parhaita ovat ohjeet, joihin uppoaa omenaa kilokaupalla.

Omenapaistokset ovat tästä hyviä esimerkkejä, älä unohda myöskään amerikkalaista omenapiirakkaa. Omenat hupenevat mukavasti myös hilloon ja soseeseen, mehusta puhumattakaan. Omenasose on puuron tai pannarin itseoikeutettu kruunu, mutta sopii se myös moneen leivonnaiseen raaka-aineeksi makeutta ja mehevyyttä tuomaan, esimerkiksi kesäkurpitsabrowneihin.

Kokkaa kirpakoista omenista

Omenalajikkeista kirpeät ja happamimmat sopivat kaikkein parhaiten ruuanvalmistukseen ja leivontaan, kun taas lempeät valkeat kuulaat ovat ihania syömäomppuja sellaisenaan. Jos omeniesi maussa ei ole tarpeeksi luonnetta luonnostaan, piristä sitä sitruunalla. Raastettu sitruunankuori ja sitruunan mehu ovat maun piristäjinä omaa luokkaansa. Kokeilla voit myös kanelia ja kardemummaa vaikkapa soseiden maustajana.

Omenaa ei kannata unohtaa myös ruuanvalmistuksessa. Kun kaipaat ruokaan hapanta ja makeaa vivahdetta, pilko pataan, kääryleen täytteeksi tai keittokattilaan omena poikineen. Maistuupa viipaloitu omena erinomaiselta myös juustovoileivän päällä.