Rapeat aamusämpylät
Rapeat aamusämpylät tunnetaan myös yön yli sämpylöinä tai nopeina aamiaissämpylöinä. Herkullisuuden taika on edellisenä päivänä tehdyssä taikinassa, johon pitkän kohotuksen ansiosta muodostuu runsaammin aromeja. Aamusämpylöiden viimeistely uunikuntoon onnistuu, vaikka unihiekkaa olisi vielä silmissä. Ja kun rapeiden leipien ihana tuoksu leijailee uunista, olet viimeistään hereillä.
Raaka-aineet
-
8 dlvettä
-
25 ghiiva
-
2 tlsuola
-
Sydänmerkki-tuote2 dlruis- tai spelttijauhoja
-
2 dlsämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
-
8 dlvehnäjauhoja
- pinnalle
-
½ dljauhoja
Resepteissä -merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Valmistusohje
1. Sekoita hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, ruisjauhot ja sämpyläjauhot ja sekoita velliksi. Lisää vehnäjauhoja vähitellen niin, että saat hyvin pehmeän taikinan. Jauhot turpoavat pitkän kohotuksen aikana.
2. Peitä kulho ja laita taikina kohoamaan jääkaappiin ainakin 8-10 tunniksi.
3. Ota taikinasta lusikoiden avulla vähän kananmunaa suurempia kokkareita leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden päälle hieman jauhoja. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna leipien kohota sen ajan (noin 15 minuuttia). Paista aamusämpylöitä 225 asteessa 30-40 minuuttia.
Vinkki
- Voit käyttää aamusämpylöihin sämpylä- tai hiivaleipäjauhojen sijaan myös puurohiutaleita. Lisää tällöin jauhoja 2-3 desiä, jotta taikina ei jää liian löysäksi.
- Katso muita herkullisia sämpyläohjeita: sämpyläsiskot, pähkinäiset sämpylät ja rouhesämpylät
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
180 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
35 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
6 g
Suolaa
0.7 g
Ruokalaji
Pääraaka-aine
Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
180 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
35 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
6 g
Suolaa
0.7 g