Hjärtmärket

Hjärtmärket på förpackningen berättar med ett ögonkast att produkten är ett näringsmässigt bättre val i sin egen produktgrupp: ett bröd med lägre salthalt, frukostflingor som innehåller mindre socker, en mer fiberrik pasta. När du tar till vana att alltid välja produkter med Hjärtmärke, formar du nästan obemärkt en hälsosammare kost för dig själv och dina nära. Du mår bra och orkar bättre.

Hårda fetter och salt är skadliga för både dig och dina nära. Därför beviljas endast livsmedel med en bra fettkvalitet och mindre salt rätt att använda Hjärtmärket. I vissa produktgrupper krävs också mer fibrer och mindre socker för att få märket.

I de dagliga valen

En struva en gång om året eller en och annan godbit ibland gör ingen skada. Det finns emellertid maträtter som vi finländare äter ofta och som i allmänhet ger oss ett stort intag av fett, salt och socker. Då vi exempelvis väljer margarin som innehåller mjukt fett eller ost med lägre fetthalt, har det med tiden stor betydelse. Hjärtmärket är till hjälp uttryckligen i de dagliga valen.

Produkter med Hjärtmärke är bra för alla

Livsmedel med Hjärtmärke lämpar sig för vuxna och barn, för den som är nöjd med tillvaron och för den som önskar förändring – för alla, som vill bry sig om sitt eget och sina näras välbefinnande i dag och i morgon.

Mycket att välja bland

Du kan hitta produkterna med Hjärtmärke på nästan varje hylla i butiken, från pastahalvfabrikat till fläskfilé och från ost till senap. Märket kan också finnas på oförpackade livsmedel, exempelvis frukt och grönsaker. Dessutom kan du hitta Hjärtmärket på restauranger, där kundernas välbefinnande är en hjärtesak.

Bevisat bättre val

Hjärtmärket trycks inte på förpackningen på måfå, utan livsmedelstillverkarna ansöker om rätten att använda märket av en opartisk specialistgrupp. De livsmedel som beviljas Hjärtmärket måste uppfylla strikta kriterier. De baserar sig på senaste rön om kost och näring och de preciseras kontinuerligt i takt med att forskningen och produkturvalet utvecklas.