Jos leivonnaiset kuuluvat jokapäiväiseen kahvihetkeen, kannattaa niiden terveellisyyteen satsata ainakin välillä. Jos taas nautit leivonnaisista satunnaisesti, valitse herkkusi vapaasti ja nauti suussasulavasta mausta hyvillä mielin.
Terveellisemmästä leipomisesta ja leivonnaisista kiinnostunut suosii leivonnaisia, joissa rasvaa ja sokeria on kohtuudella. Makeista leivonnaisista hyviä ovat pulla ja pullapohjaiset tuotteet. Myös sokerikakkutaikinapohjaiset kahvileivät on helppo valmistaa vähempirasvaisina.
Mikä maistuisikaan paremmalta kuin tuore herkullinen leivonnainen hyvän kahvin kera. Jos et itse jaksa leipoa, Sydänmerkityt tuotteet ovat hyvä valinta.
Reseptiikan tuunaaminen on hienovaraista hommaa: jokaisella raaka-aineella on leivonnassa oma tehtävänsä. Sen vuoksi yleensä mitään ainesta ei voi jättää kokonaan pois ilman että valmiin leivonnaisen maku, rakenne, ulkonäkö ja muut ominaisuudet kärsivät. Toisaalta hyvillä raaka-ainevalinnoilla ja ainesosien suhteita tarkastamalla eli suhteellisen pienillä muutoksilla voi olla lopputuloksen kannalta iso merkitys. Kun jauhopeukalo ei ole keskellä kämmentä, näillä vinkeillä leivot itse hiukkasen terveellisemmät herkut – erinomaisen tuoksun saa kaupan päälle!
Annoskoolla on merkitystä!
Myös rasvaisemmat ja makeammat leivonnaiset ovat silloin tällöin, kohtuullisen kokoisina annoksina nautittuna ok. Toisaalta kevyemmän herkun hyödyt valuvat hukkaan, jos herkkuhetkessä kuuluu puolikas marjapiirakka tai pellillinen pullaa.