Vinkit terveellisempään leivontaan

Jos leivonnaiset kuuluvat jokapäiväiseen kahvihetkeen, kannattaa niiden terveellisyyteen satsata ainakin välillä. Jos taas nautit leivonnaisista satunnaisesti, valitse herkkusi vapaasti ja nauti suussasulavasta mausta hyvillä mielin.

Terveellisemmästä leipomisesta ja leivonnaisista kiinnostunut suosii leivonnaisia, joissa rasvaa ja sokeria on kohtuudella. Makeista leivonnaisista hyviä ovat pulla ja pullapohjaiset tuotteet. Myös sokerikakkutaikinapohjaiset kahvileivät on helppo valmistaa vähempirasvaisina.

Mikä maistuisikaan paremmalta kuin tuore herkullinen leivonnainen hyvän kahvin kera. Jos et itse jaksa leipoa, Sydänmerkityt tuotteet ovat hyvä valinta.

Reseptiikan tuunaaminen on hienovaraista hommaa: jokaisella raaka-aineella on leivonnassa oma tehtävänsä. Sen vuoksi yleensä mitään ainesta ei voi jättää kokonaan pois ilman että valmiin leivonnaisen maku, rakenne, ulkonäkö ja muut ominaisuudet kärsivät. Toisaalta hyvillä raaka-ainevalinnoilla ja ainesosien suhteita tarkastamalla eli suhteellisen pienillä muutoksilla voi olla lopputuloksen kannalta iso merkitys. Kun jauhopeukalo ei ole keskellä kämmentä, näillä vinkeillä leivot itse hiukkasen terveellisemmät herkut – erinomaisen tuoksun saa kaupan päälle!

  • Korvaa osa taikinan rasvasulasta maidolla, mehulla tai hedelmäsoseella. Esimerkiksi jos ohjeessa on 150 g sulatettua rasvaa, käytä rasvaa 100 g ja lisäksi ½ dl maitoa tai omenasosetta.
  • Valitse rasvaksi pehmeää rasvaa runsaasti sisältäviä pullomargariineja tai Sydänmerkin omaavia rasiamargariineja. Öljyjä unohtamatta!
  • Vaihda kermavaahto vaahdottuun vaniljakastikkeeseen. Tämä toimii erityisesti hyydtettävissä kakuissa sekä jälkiruuissa. Jos rakenne vaatii, lisää liivatetta tai maitorahkaa kiinteämmän olomuodon saamiseksi.
  • Jos käytät mieluiten kermaa, käytä sitä ohjetta niukemmin ja korvaa osa kermavaahdosta rahkalla, kevyemmällä tuorejuustolla tai jogurtilla.
  • Suosi Sydänmerkki-tuotteita! Käytä esimerkiksi kinkkupiirakkaan kinkusta, juustosta ja kermasta täysrasvaisen sijaan Sydänmerkitty vaihtoehto.
  • Kevennä täytteitä ja taikinoita kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla. Esimerkiksi piirakkataikinoihin kasvisraasteet tai -soseet tuovat mehevyyttä, jolloin rasvaa voi vähentää.
  • Mehevyyttä tuo myös vehnäjauhojen osittainen korvaaminen esimerkiksi kaurahiutaleilla.
  • Sokerilla on leivonnassa monia tehtäviä ja sen korvaaminen on rasvaa vaikeampaa ilman että maku ja rakenne kärsivät. Sokerin määrää voi varovasti vähentää, jos leivonnaiseen tulee hilloa tai muuta makeaa täytettä. Energiattomat makeutusaineet sopivat makeuttajiksi esimerkiksi kakku- ja torttutäytteisiin. Vinkkejä makeutusaineiden käyttöön löydät valmistajien verkkosivuilta.
  • Pulla on mitä parhain kevytleivonnainen: puolen litran pullataikinaan riittää 100 g rasiamargariinia tai 1 dl öljyä tai pullomargariinia. Sokerin määrääkin voi huoletta vähentää perusohjeista: puolen litran taikinaan riittää 1–1 ½ dl sokeria, täytteistä riippuen.
  • Muita hyviä valintoja ovat kääretortut marja- tai rahkatäytteellä sekä kakut ja piirakat, joissa pohja ja täytteet ovat vähärasvaisia.


Annoskoolla on merkitystä!
Myös rasvaisemmat ja makeammat leivonnaiset ovat silloin tällöin, kohtuullisen kokoisina annoksina nautittuna ok. Toisaalta kevyemmän herkun hyödyt valuvat hukkaan, jos herkkuhetkessä kuuluu puolikas marjapiirakka tai pellillinen pullaa.