En hälsosam matsäck

Då lunchen består av en matsäck, lönar det sig att bygga upp matsäcken med hjälp av tallriksmodellen. På så sätt undviker du de vanligaste misstagen: för lågt proteininnehåll och för lite grönsaker. Ungefär en tredjedel av finländarna äter sin lunch i form av en matsäck.

  • Om matsäcken bestär av en lätt vegetarisk soppa eller en sallad, är det bra att lägg till någon proteinkälla, t.ex. en halv burk grynost och frön, 1-2 skivor rågbröd med margarin och en frukt.
  • Ifall du köper färdigmat eller soppa från butiken, lönar det sig hålla utkik efter Hjärtsymbolsmärkta färdigrätter. Då vet du att rätten innehåller mindre salt och fettkvaliteten är bättre än för motsavarande produkter. Också till en färdigmatsportion lönar det sig lägga till en eller två grönsaksportioner, t.ex. körsbärstomater eller babymorötter.
  • Om din matsäck består av en fylld smörgås, kom ihåg att lägga till en sallad med oljebaserad dressing, eller ta med t.ex. morötter och en frukt. På brödskivorna eller mellan semlan är det bra att lägga en ordentlig proteinkälla, t.ex. kycklingfilé, tofu eller kokt ägg och ost med låg fetthalt. Mjölk eller surmjölk passar bäst som matdryck, då de samtidigt fungerar som proteinkälla.
  • Ifall du tillreder matsäcken hemma, kan du kolla in Hjärtsymbolsmärkta recept, där kan du hitta nya, goda och hälsosamma receptalternativ.

Läs mer: Laatikainen R., Rannikko H. Toimistotyöläisen ruokapäivä, Talentum 2015.