Rikasta leseillä ja hiutaleilla
Jokapäiväisen leipämme olisi hyvä olla mahdollisimman kuitupitoista. Itsetehtyyn vaaleaan leipään saadaan mukavasti viljaisuutta jauhovalinnoilla. Jotta taikinaan muodostuisi hyvä sitkorakenne, pitää noin 2/3 jauhoista olla vehnäjauhoja. Loput jauhoista voidaan korvata kuitupitoisemmilla täysjyväjauhoilla tai jauhoseoksilla sekä lisäämällä taikinaan leseitä, rouheita, hiutaleita ja siemeniä.
Kuitupitoiset hiutaleet ja leseet sopivat hyvin myös makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Marjapiirakassa osan vehnäjauhoista, ½–1 dl, voi hyvin korvata esimerkiksi kaurahiutaleilla tai -leseillä. Kuidun lisäksi leivonnaiseen saadaan myös mehevää viljaisaa makua. Myös pannukakku- ja lettutaikina uudistuvat hiutale- tai leselisäyksestä. Muutama lusikallinen leseitä sopii erinomaisesti myös rahkajälkiruokiin.
Mitä hyötyä kuidusta on?
Kuidulla on useita terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se esimerkiksi edistää vatsan toimintaa, pienentää veren kolesterolipitoisuutta, tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. Lisäksi kuitupitoinen ruoka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuidun saannin suositukset ovat naisille 25 grammaa kuitua päivässä ja miehille 35 grammaa kuitua päivässä. Kuidun kannalta täysjyväiset leivät ovat parhaita, esimerkiksi rukiista tai kaurasta tehdyt tuotteet. Niin hyvältä kun vaalea patonki tai vehnäsämpylä joskus maistuvatkin, kuitutietoinen säästää ne erityistilanteisiin. Eroja kuvaa esimerkiksi seuraava laskelma: 4 ruisleipäviipaleessa on saman verran kuitua kuin kokonaisessa ranskanleivässä. Lue lisää kuidun hyödyistä.