Rasvat leivonnassa

Vaihtoehtoja ja vinkkejä kevyempään leivontaan

Perinteisesti leivontaan on käytetty voita tai ns. leivontamargariineja. Monien mielestä ne ovat maun puolesta ainoita järkeenkäypiä vaihtoehtoja, rakenteeltaakin ne sopivat mainiosti kaikentyyppiseen leivontaan. Niiden haittana on huono rasvan laatu: molemmissa on runsaasti kovaa rasvaa. Onneksi leivontaan löytyy parempilaatuisia rasvoja: rasiamargariinit, juoksevat margariinit ja rypsiöljy soveltuvat lähes kaikkeen leivontaan. Ja toisaalta, mikäli voin maku on tärkeää, löytyy hyvänlaatuisistakin rasvoista valmisteita, joihin on lisätty voita.

Juokseva margariini tai öljy ovat nopeita vaihtoehtoja taikinoihin, joihin tarvitaan sulatettua rasvaa. Noin 3/4 dl öljyä vastaa 100 g margariinia tai voita sulatettuna. Parasta öljyä leivontaan on rypsiöljy, sillä sen maku on neutraali.

Murotaikina-tyyppisiin piirakoihin ja muffineihin, voi sokerin ja rasvan vaahdotukseen käyttää leivällekin sopivia rasiamargariineja. Leivontaan sopivissa rasiamargariineissa on rasvaa 60–70%. Pehmeytensä vuoksi ne vaahtoutuvat nopeasti kuohkeaksi vaahdoksi.

Rasvan laadun lisäksi kotileivonnassa kannattaa kiinnittää huomiota rasvan määrään. Arkileivonnassa kannattaa suosia ohjeita, joissa hyvänlaatuistakin rasvaa on käytetty kohtuudella. Monissa leivonnaisissa osan rasvasta voi korvata vähempienergisellä raaka-aineilla. Helpointa se on ohjeissa, joissa rasva käytetään juoksevassa muodossa: tällöin osan rasvasulasta voi korvata esimerkiksi maidolla, kevyellä kermaviilillä tai hedelmämehulla.

Maitotuotteet leivonnassa

Myös maitovalmisteiden valinnassa rasvan laatukysymykset nousevat esille. Maidon sisältämän kovan rasvan vuoksi niistä kannattaa valita leivontaan mahdollisimman vähärasvainen tai kokonaan rasvaton vaihtoehto.

  • Pulla- ja lettutaikinat sekä taikinoiden maitoloraukset onnistuvat erinomaisesti rasvattomasta maidosta.
  • Piirakat mehevöityvät herkullisiksi myös vähärasvaisemmalla kermaviilillä tai rahkalla.
  • Kakkujen ja torttujen täytteissä parempia valintoja ovat rahkan ohella vähärasvaiset jogurtit ja kevyet tuorejuustot.
  • Pehmeyttä täytteeseen saa vaahdotettavista vaniljakastikkeista ja kasvirasvasekotteista, jotka ovat huomattavasti vähärasvaisempia kuin kuohu- tai vispikermat. Keveimmillään näissä vaahtoutuvissa tuotteissa on rasvaa noin 4 %.