Mikä on lautasmalli?

Kun kokoat aterian lautasmallin mukaan, saat ruualta sopivasti energiaa ja riittävästi eri ravintoaineita esimerkiksi proteiinia, pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Lautasmalli siis auttaa sopivankokoisen ja monipuolisen aterian kokoamisessa.

Lautasmalli on ruokailun työkalu, joka ohjeistaa terveyttä edistävien aterioiden kokoamiseen ja auttaa hahmottamaan aterian kokonaisuutta. Lautasmalli on huomioitu kansallisissa ravitsemussuosituksissa, jossa lautasmallista on esillä erilaisia esimerkkejä.

  • Lautasmallissa vähintään puolet lautasesta varataan kasviksille: tuoretta salaattia, raasteita, kypsennettyjä kasviksia - kaikki vihannekset ja juurekset, paitsi peruna ja bataatti lasketaan. Lorauta kasviksille lusikallinen öljykastiketta. Toinen puolikas lautasesta jää lämpimälle ruualle, vaikkapa makaronilaatikolle.
  • Jos ruokana on keittoa tai puuroa, kasvikset voivat olla salaatin sijaan jälkiruokahedelmiä, leivälle laitettavia vihanneksia tai rouskuteltavia porkkanatikkuja. Myös puuron kanssa tarjottava marjakiisseli lisää kasvisannosta.
  • Täysipainoiseen ateriaan kuuluu myös viipale tai pari runsaskuituista leipää margariinin kera sekä juomaksi lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää