Lautasmalli on ruokailun työkalu, joka ohjeistaa terveyttä edistävien aterioiden kokoamiseen ja auttaa hahmottamaan aterian kokonaisuutta. Lautasmalli on huomioitu kansallisissa ravitsemussuosituksissa, jossa lautasmallista on esillä erilaisia esimerkkejä.
- Lautasmallissa vähintään puolet lautasesta varataan kasviksille: tuoretta salaattia, raasteita, kypsennettyjä kasviksia - kaikki vihannekset ja juurekset, paitsi peruna ja bataatti lasketaan. Lorauta kasviksille lusikallinen öljykastiketta. Toinen puolikas lautasesta jää lämpimälle ruualle, vaikkapa makaronilaatikolle.
- Jos ruokana on keittoa tai puuroa, kasvikset voivat olla salaatin sijaan jälkiruokahedelmiä, leivälle laitettavia vihanneksia tai rouskuteltavia porkkanatikkuja. Myös puuron kanssa tarjottava marjakiisseli lisää kasvisannosta.
- Täysipainoiseen ateriaan kuuluu myös viipale tai pari runsaskuituista leipää margariinin kera sekä juomaksi lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |