Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Peruna- tai bataattituotteet Valmiit soseainekset, gratiinit, röstit jne. tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä. Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö | Rasvaa ≤ 5 g/100g Kovaa rasvaa ≤ 1 g/100 g Suolaa ≤ 0,6 g/100 g |
Riisi ja riisinuudeli Raaka-aine (kuiva riisi tai riisinuudeli) Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö | Kuitua ≥ 3 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g Suolaa ≤ 0,5 g/100 g Kuitua ≥ 3 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) |
Muut viljalisäkkeet
Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Raaka-aine (kuiva pasta, suurimot yms.) Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä | Kuitua ≥ 6 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g Suolaa ≤ 0,5 g/100 g Kuitua ≥ 6 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) |