Hiilihydraattilisäkkeet

Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Peruna- tai bataattituotteet
Valmiit soseainekset, gratiinit, röstit jne. tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä.  

Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö





Rasvaa ≤ 5 g/100g
Kovaa rasvaa ≤ 1 g/100 g
Suolaa ≤ 0,6 g/100 g
Riisi ja riisinuudeli

Raaka-aine (kuiva riisi tai riisinuudeli)

Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö


Kuitua ≥ 3 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)  

Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
Suolaa ≤ 0,5 g/100 g
Kuitua ≥ 3 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Muut viljalisäkkeet
Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat.      

Raaka-aine (kuiva pasta, suurimot yms.)

Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä





Kuitua ≥ 6 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)

Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
Suolaa ≤ 0,5 g/100 g
Kuitua ≥ 6 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)