Marinoi maukkaaksi

Monet haluavat marinoida lihansa itse. Toiset kaipaavat kaupan valmiiden lihapakkausten makumaailmaan uusia ideoita, joillekin valmiiksi marinoidut lihat voivat olla liian suolaisia tai sisältävät raaka-aineita, jotka eivät sovi omaan ruokavalioon.

Marinadin tekeminen itse on helppoa. Jos mahdollista, liha kannattaa laittaa marinoitumaan jääkaappiin tiiviiseen rasiaan edellisenä iltana tai ainakin tunteja etukäteen, jolloin tuote ehtii maustua läpikotaisin.

Useimmiten liha marinoidaan ennen kypsennystä, mutta tuplamarinointikin on mahdollista, etenkin kylminä tarjottavien liharuokien yhteydessä.

Mistä hyvä marinadi syntyy?

Aloita mieleisestäsi öljystä. Neutraalinmakuiset rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyt eivät peitä raaka-aineiden omaa makua. Ne tuovat ruokaan mehevyyttä, auttavat mausteiden aromien irtoamista ja estävät ruuan palamista ritilään kiinni. Oliiviöljyn aromikkaalla maulla on omat kannattajansa, myös pieni loraus seesamiöljyä sopii esimerkiksi aasialasityylisen ruuan maustamiseen. Erilaiset maustetut öljyt pääsevät myös marinadeissa oikeuksiinsa: testaa vaikka chilin- tai sitruunanmakuista öljyä.

Lisää öljyyn jotain hapanta raaka-ainetta makua tuomaan, esimerkiksi etikkaa, sitrusten mehua tai tomaattisosetta.

Maku viimeistellään luonnollisesti erilaisilla mausteilla. Käytä muutamia makuaineita kerrallaan, jotta lihan oma maku pääsee oikeuksiinsa eikä peity mausteiden kakofoniaan. Käytä esimerkiksi:

  • Raastettua inkivääria, valkosipulia tai hienonnettua chiliä
  • Savupaprikajauhetta tai raastettua sitruunan, appelsiinin tai limen kuorta.
  • Yrtit: etenkin kuivattu timjami ja rosmariini sopivat eri lihoille hyvin ja ne säilyttävät makunsa myös kypsennyksessä. Säästä tuoreet yrtit lihan viimeistelyyn tarjolle pantaessa.
  • Suolan makua saadaan vaikkapa sinapista tai ketsupista, lorauksesta soijakastiketta tai itse suolasta. Kun marinoit lihan itse, voit säädellä helposti suolan määrää.
  • Makua voi vielä lisätä pippureilla ja muilla mieleisillä mausteilla – esimerkiksi aasialaisen ruuan ystävä viimeistelee maustekastikkeen juustokuminalla ja korianterilla.

Miksi marinoidaan?

Marinadin tehtävä on ennen kaikkea maustaa ruokaa. Lihan mureuttamisessa marinoinnilla on olematon merkitys. Possun ja siipikarjan lihat ovat luontaisesti mureita, joten marinoinnilla ei ole miellyttävään suutuntumaan vaikutusta.

Naudan lihassa murean lopputuloksen takaa joko pitkä kypsennysaika tai raakakypsennys. Raakakypsennystä käytetään etenkin arvo-osille: fileille ja paisteille.

Kolme hyvää marinadia

Valitse seuraavista mieleisesi maustekastike yhdistämällä kaikki ainekset. Annokset riittävät maustamaan 500 g lihaa.


Marinadi 1
1 valkosipulin kynsi murskattuna
3 rkl vettä
2 rkl öljyä
1 rkl sinappia
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
½ tl rouhittua mustapippuria
½ tl savupaprikajauhetta

Marinadi 2
1 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
½ chili
4 tl öljyä
4 tl valkoista balsamicoa
4 tl soijakastiketta
4 tl hunajaa
1 tl rosmariinia

Marinadi 3
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
½ tl rouhittua mustapippuria
½ tl timjamia

Mitä marinoida?

Sydänmerkki auttaa laadukkaampien tuotteiden löytämisessä: maustamattomia lihavaihtoehtoja on kymmeniä!