Smoothie - hitti vai huti?

Smoothiet näyttäytyvät Instagram-tileillä usein terveellisinä valintoina, joissa puoleen litraan voi sulloa elimistön kaipaamat ravintoaineet ja joilla voi korvata tarvittaessa vaikka aterian. Ei ehkä ihan niinkään. Vastaus otsikon kysymykseen on - jälleen kerran - varsin jossitteleva. Ei hitti eikä huti, vaan jotain siltä väliltä, tilanteesta riippuen.

Ei ole kaikille selvää, että smoothie ei ole sama asia kuin sen sisältämät hedelmät, kasvikset ja marjat syötävässä muodossa. Jo ruoan pureskelu nimittäin käynnistää ruoansulatuksen, joka jatkuu ruoan käsittelyllä vatsalaukussa. Smoothie on helpompi kulauttaa kurkusta alas, sen tuoma kylläisyydentunne jää pienemmäksi, ja verensokeri nousee nopeammin kuin vaikkapa vastaavista hedelmistä tehdyssä salatissa, jonka ainekset elimistö pilkkoo hitaammin. Ei siis ihme, jos nälkä ruokaisankin smoothien jälkeen yllättää.

Kevään eka.

Ja sitten taas toisaalta, on smoothie mehuja parempia valinta, sillä siinä mukana ovat myös hedelmien ja marjojen hyvää tekevät kuidut. Smoothiet voivat täydentää ruokavaliota (paino sanalla täydentää), ja usein asiakkailleni sanonkin, että kyllä aina yhden päivän viidestä kasvis-hedelmä-marja-annoksesta voi korvata smoothiella. Mutta jos ruokavalioon ei ole vielä tuonut tarpeeksi heviosaston tuotteita syötävässä olomuodossa, on vähän nurinkurista lähteä niitä smoothien muodossa lisäämään. Vaikka kyllä smoothieiden avulla voi esimerkiksi totutella erilaisiin makuihin; nirsompi lapsi saattaa hyvinkin mielellään juoda ainoan marja-annoksensa smoothien muodossa, ja parsakaalikin voi vihermoothiessa maistua yllättävän siedettävältä.

Tänä muutenkin kiireisenä aikana varoisin kuitenkin hehkuttamasta smoothieita sillä ajatuksella, että ne voi juoda vaikka bussille juostessa ja samalla säästää aikaa syömiseltä. Tietoisen syömisen opettelu kun on monelle entistä tärkeämpää myös painonhallinnan kannalta. Istutaan rauhassa alas, nautitaan ruokahetkestä ja kuulostellaan nälkää sekä kylläisyyttä.

Ja ennen kuin ajattelette, että siinä taas yksi tuomitseva ravitsemusasiantuntija. Kyllä, join itsekin toissapäivänä smoothien. En ehkä ajatellut tekeväni suurta terveystekoa, mutta tarvitsin treenin jälkeen jonkin hiilihydraatti- ja proteiinipitoisen juoman, joka maistuu hyvältä. Ja koska smoothiebaari osui kohdalle, päätin kokeilla. Ja oli muuten aivan järisyttävän hyvää kookosmaitoineen kaikkineen. Oli hintakin sen verran järisyttävä, eli jatkossakin rahat menevät useammin syötävään lounaaseen kuin smoothieen. Vaihtelu varsinkin kylmän smoothien muodossa virkistää.

Ihanaa kevään alkua!

Laura


Kommentoi