5 syytä syödä hiilareita

Kansan pahin hiilihydraattikammo alkaa vähitellen väistyä, ja karppausbuumi on enää muisto vain.  Suunta on hyvä, mutta edelleen vastaan tulee jatkuvalla syötöllä ruokapäiväkirjoja ja ruokalautasia, joissa hiilarit ovat yllättävän vähissä. Hiilihydraatit eivät ehkä ansaitse sen korkeampaa pallia kuin proteiini tai rasvakaan, mutta kyllä niitä syödä voi – ja jopa kannattaa.

1 Saat kuitua ja ravintoaineita

Tavallisen tallaajan tai toimistotyöläisen kohdalla ensimmäisen kysymys ei ole, paljonko hiilihydraatteja olisi hyvä syödä, vaan mistä lähteistä hiilihydraatit saadaan. Parhaimmillaan hiilihydraattien syöminen tarkoittaakin runsaampaa kuidunsaantia ja täysipainoisempaa vitamiinien sekä kivennäisaineiden saantia, kun hiilihydraatit tulevat pääosin laadukkaista lähteistä, kuten täysjyvästä, juureksista, hedelmistä ja marjoista.

2 Ruokavalio monipuolistuu

Ei ole järkevää syödä vain kanaa ja salaattia. Henkilökohtainen lautasmalli saa yhden sektorin lisää, kun aterialle voi lisätä myös hiilareita, kuten leipäviipaleen, puuroa, bataattia tai riisiä. Terveellisen ruokavalion avain on tutkimustenkin mukaan monipuolisuus ja vaihtelevuus, ei tarpeeton rajoittaminen. Suurempi valikoima helpottaa myös ruoan valintatilanteita ja tuo lisää esimerkiksi mukaan otettavia välipalavaihtoehtoja, joita ei koskaan voi olla liikaa.


Mämmissä on paljon hiilihydraatteja, mutta myös runsaasti kuitua.

3 Voit saada apua painonhallintaan

Ei ole myöskään helppoa syödä vain kanaa ja salaattia ja tulla siitä kylläiseksi. Ravitsemusvalmennusasiakkaideni kohdalla on enemmän sääntö kuin poikkeus, että yritys keventää lounasta kääntyy iltapäivän naposteluksi ja runsaaksi iltasyömiseksi – jolloin ne hiilaritkin kyllä jostain otetaan. Toisaalta on näyttöä siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa tehostaa laihtumista alkuvaiheessa, mutta pitkältä aikaväliltä näyttöä sen hyödystä suhteessa runsashiilihydraattisempaan painonpudotusruokavalioon ei ole. Harva pystyy nimittäin välttelemään hiilihydraatteja lopun ikäänsä.

4 Suorituskykysi paranee

Ja sitten on tilanteita, joissa nimenomaan hiilihydraattien määrä nousee aivan erityiseen asemaan.  Todella paljon liikkuvilla tarve voi olla niin suuri, että joukossa voi hyvin olla vähän huonompilaatuisempiakin hiilihydraattien lähteitä, kuten lisättyä sokeria ja valkoisia jauhoja. Hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde myös esimerkiksi voimaharjoitteljalle. Salaatti pihvillä ei ole optimaalisin illallisateria bodypumpin jälkeen, sillä lihasten glykogeenivarastot janoavat kovatehoisen suorituksen jälkeen hiilihydraatteja. Näin palautuminen tehostuu ja keho on valmiimpi seuraavaan suoritukseen. Jos liikut paljon ja jatkuva flunssa ja vetämätön olo vaivaavat, tarkista hiilihydraattien saanti.

5 Hiilarit maistuvat hyvältä

Tiedättekö sen tunteen, kun tekee hirmuisesti mieli leipää, riisiä tai perunaa? Tai lettuja? Minä tiedän! Hiilihydraatin lähteet aterialla tuovat lämpimän täyteyden tunteen. Myös kovimpien treenien jälkeen keho osaa kertoa, että nyt tarvitaan jotain muutakin kuin proteiinia ja rasvaa. Lisättyä sokeria ei ehkä keho tarvitse, mutta mieltä irtokarkkipussi tai kakkupala saattaa joskus virkistää. 

Aurinkoa kevääseen!

Laura


Kommentoi