5 faktaa marjoista

Marjat ovat tunnetusti pohjoisen omaa superfoodia.

Mutta mikä tekee marjoista niin spesiaaleja? Vaikka jo historiankirjoissa ollaan marjojen havaittu parantavan eri tauteja, kattavia tutkimuksia ja tieteellistä näyttöä marjojen terveysvaikutuksista on lopulta edelleen melko vähän. Silti on varmaa, että marjoja kannattaa syödä usein, paljon ja monipuolisesti.

Paljon hyvää

  1. Marjat ovat oivia kuidun lähteitä. Marjoissa on enimmäkseen liukoista kuitua, joiden hyödylliset vaikutukset tunnetaan hyvin. Liukoinen kuitu tasoittaa verensokeria, koska ruoka imeytyy kuidun vaikutuksesta hitaammin. Liukoisesta kuidusta on apua myös kohonneeseen kolesteroliin, sillä kuitu sitoo kolesterolia itseensä suolistossa.
  2. Napsi marjoja monipuolisesti. Mustaherukka sisältää runsaasti kaliumia, mustikka, tyrni ja lakka E- ja C-vitamiinia, mansikka foolihappoa. Näistä E- ja C-vitamiini tunnetaan kehon antioksidantteina, jotka auttavat osaltaan muun muassa terveyden ylläpitämiseen.
  3. Erivärisissä marjoissa on eri flavonoideja eli maku- ja väriaineita. Flavonoideilla epäillään olevan hyödyllisiä vaikutuksia terveyteen muun muassa silmien terveyteen, sekä syöpien, muistisairauksien, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Flavonoidien terveyshyödyt vaativat kuitenkin vielä runsaasti lisää tutkimusta.
  4. Marjoissa on vain vähän energiaa ja niitä voi huoletta popsia niin paljon kuin vain maistuu.
  5. Terveyshyödyt moninkertaistuvat kun poimit marjat itse metsästä. Liikunta, raitis ilma ja marjasaalis ovat terveyden kannalta erinomainen yhdistelmä.