Juustokakut vertailussa

Juustokakku, oli se sitten valmistettu hyydyttäen, paistaen tai pakastaen, kuuluu monen suosikkileivonnaisiin. Toisinaan meiltä kysytään, voiko kakkua valmistaa kevyemmin ilman että maku kärsii. Vastaus kuuluu, kyllä vaan!  

Muutoksia voi tehdä joko täytteeseen, pohjaan tai molempiin. Kevyempi täyte syntyy yhdistämällä esimerkiksi vaahdotettua vaniljakastiketta maitorahkaan tai jogurttiin. Vaniljavaahto yhdessä marjojen ja hedelmien kanssa tuo myös makeutta, jolloin sokeria riittää pienempi määrä. 

Tässä esimerkissä testattiin raaka-ainemuutoksia pohjaan. Jo parin raaka-aineet vaihdokset toivat isoja muutoksia lopputuloksen ravintosisältöön. Täyte ja koristelu on kaikissa vaihtoehdoissa sama.

 Raaka-aineetRavintosisältö /100g
Pohja 1180 g digestivekeksejä ja
100 g voita sulatettuna
energiaa 220 kcal
rasvaa 12 g
tyydyttynyttä rasvaa 7 g 
sokeria 17 g
Pohja 2180 g korppuja ja
1 dl pullomargariinia

energiaa 201 kcal
rasvaa 10 g
tyydyttynyttä rasvaa 3 g 
sokeria 17 g
Pohja 3180 g korppuja ja
1 dl omenamehua
energiaa 150 kcal
rasvaa 4 g
tyydyttynyttä rasvaa 2 g 
sokeria 14 g
Pohja 42 munan sokerikakkupohjaenergiaa 150 kcal
rasvaa 4 g
tyydyttynyttä rasvaa 2 g
sokeria 21 g

Mikä muuttui?

  • energiamäärä oli parhaimmillaan kolmasosan pienempi, kun pohjaan ei käytetty rasvasulaa
  • pohjan ainesten valinnalla voi vaikuttaa terveydelle haitallisen tyydyttyneen rasvan määrään. Määrä oli suurin voita sisältävässä pohjassa, muissa tyydyttynyttä rasvaa oli 57 - 71 % vähemmän.
  • mehulla kostutettu korppu- tai keksipohja on nopea valmistaa ja varsin kevyt vaihtoehto. Yhdistelmää voi käyttää myös paistetuissa juustokakuissa. Rakenne on hiukan sitkeämpi kuin rasvaa sisältävässä pohjassa, maku on herkullinen. 
  • Mehun sijaan kokeilla voi myös hedelmäsoseita, esimerkiksi pikkulasten purkkiruokia tai mehu-rasvaseosta. 


Mansikka-juustokakku

12 palaa, á 100g

Pohja oman valinnan mukaan

Täyte
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ - 1 dl sokeria
250 g mansikoita
½ dl sitruunanmehua
4 liivatelehteä

Koristeluun
250 g mansikoita


Onko väliä? Jos harrastat kakuttelua useamman kerran viikossa, leivonnaisten terveellisyydelle voi uhrata ajatuksen tai kaksi - ja pyrkiä valitsemaan ainakin välillä kevyempää syötävää. Tai pitämällä nautitun annoksen kohtuullisen kokoisena suupalana. Jos taas  kahvit leivonnaisen kera maistuvat sinulle vain satunnaisesti, voit huolettomammin valita, mitä mielesi tekee.