Onko sokerille korvaajaa leivonnassa?

Sokeri antaa leivonnaisiin makua, väriä ja parantaa niiden rakennetta. Sokerilla on myös säilöviä ja kosteutta säilyttäviä ominaisuuksia. Koska vastaavia tehtäviä hoitavan korvaavan tuotteen löytyminen   on vaikeaa, sokerin määrää leivonnaisessa on hankala muuttaa ilman että lopputulos kärsii. 

Vaikeimpia muutokset ovat taikinoissa, joissa sokeri vaahdotetaan munien tai rasvan kanssa- lopputulos saattaa esimerkiksi puolitetulla sokerimäärällä olla likilaskuinen. Sen sijaan sekotettavissa piirakkataikinoissa sokerin määrää voi usein hiukan laskea. Vaihtoehtoisesti leivonnaiseen voi tuoda sokerin sijaan makeutta ja samalla mehevyyttä esimerkiksi omenasoseella. Pullataikinastakin sokeria voi hiukan vähentää – etenkin jos täytteeksi käyttää sokeria, hilloa tai muuta makeaa täytettä. 

Jonkinverran leivonnaisten energiapitoisuutta voidaan vähentää käyttämällä hedelmäsokeria. Hedelmäsokeri on makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten sitä voidaan käyttää noin 1/3 vähemmän. Hedelmäsokerissa on kuitenkin yhtä paljon energiaa kuin tavallisessa sokerissa, joten sen avulla ei leivonnaisen lopulliseen energiamäärään vaikuteta merkittävästi. Energiattomat makeutusaineet sopivat puolestaan makeudentuojaksi esimerkiksi kakku- ja torttutäytteisiin.  

Herkuttele pienin annoksin
Jos ruokaohjeen sokerinmäärästä on huolissaan, yksi ratkaisu on nauttia makeaa vain pieni suupala. Hetket voi myös ajoittaa erityistilanteisiin päivittäisen herkuttelun sijaan.