Koululainen kotona

Mitä syödään ja kuka tekee ruoan?

Kesäloma on täällä. Monen perheen arjessa eletään vaihetta, jossa isommat koululaiset ovat kotona lomalla ja vanhemmat vielä töissä. Ruokahuolto menee pohdintaan: mitä lapsi voi itse lämmittää tai valmistaa kotona? Entä mitä syödään illalla? Tässä selviytymisvinkkejä kesäloman ruokahuoltoon.

Lämpimät voileivät

Sydänmerkki paahtoleipä
Sydänmerkki margariini
Sydänmerkki juusto/juustoraaste
Sydänmerkki kinkkuleikkele
Sydänmerkki ketsuppi

Napostelukasviksia kaveriksi

  1. Voitele leivät margariinilla ja laita ketsuppia maun mukaan.
  2. Laita leiville kinkku ja lisää päälle juustoraastetta tai juustosiivu.
  3. Kuumenna leivät uunissa noin 200 astetta, kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Voit laittaa kaksi leipää vastakkain, jos haluat tehdä kolmioleipiä.
  4. Tämä leipä onnistuu mikrossakin, jos lapsi tekee itse eikä saa vielä käyttää uunia. Kuumenna täydellä teholla noin 1 minuutti, kunnes juusto on sulanut. Leivästä ei tule yhtä rapsakka, mutta nälkä lähtee tälläkin versiolla ;)

Kaupasta valmista

Kesälomalla tarvitaan usein eväät tai välipala matkaan mukaan. Kaupassa käynti on usein lapsenkin mielestä kivaa, mukaan kannattaa antaa lista ja sopia mitä ostetaan. Sydänmerkki toimii lapsellekin hyvänä muistivinkkinä esimerkiksi jogurttihyllyllä. Torikojusta ostetut herneet tai marjat kruunaavat kauppareissun.

Sydänmerkki viili tai jogurtti
Sydänmerkki välipalakeksit
Karjalanpiirakat
Tuoreet herneet ja marjat

Hauskat hedelmät ja kasvikset

Lapset tykkäävät usein tehdä itse välipalaa ja leikkimielisyyttä ei tarvitse unohtaa. Helpot pikkujutut ja mielikuvitus muuttavat hetkessä banaanin delfiiniksi tai kukkakaalit lampaiksi. Koululainen osaa itsekin jo näitä tehdä, jos aineet ovat valmiina ja kuva apuna. Lisävinkkejä voi etsiä googlaamalla “food art” tai houkuttelevat hedelmät Neuvokas Perheen sivuilta.Omatoimisuus on hyvä juttu, mutta joka päivä ei jaksa lapsetkaan välipalaa taiteilla. Kasvisten ja hedelmien kulutus lisääntyy arjessa, kun ne tarjoillaan valmiiksi pilkottuina napostelukasviksina – dipin kera tai ilman. Tässä kohtaa kannattaa siis panostaa palveluun. Kasvikset voi hyvin pilkkoa ja dipin tehdä edellisenä iltana ja laittaa kelmutettuna jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Pannari ja marjat

Pannukakku toimii aina – tee iltapalaksi ja seuraavan päivän välipala tulee samalla. Kesän tuoreet marjat (tai pakkasesta edellisen vuoden) tuovat makeutta välipalaan ja suolainen pannari puolestaan käy lounaasta!

Sydänmerkki pannukakun ohje
Tuoreet marjat / pakastemarjat

Suolaiseen pannukakkuun sopivat esimerkiksi pinaatti, kirsikkatomaatit, feta, porkkanaraaste, kinkku, juusto, raejuusto tai melkein mikä vain oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan.

Suklainen mukikakku & marjat ja jäätelö

Suklaakakkua minuutissa! Mikrossa! Mukissa! Konsepti on lähes täydellinen! Tämän osaa koululainen tehdä, vaikka kaverin kanssa tai koko perheelle jälkkäriksi.

Muki noin 2 dl

2 rkl Sydänmerkki margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta (tumma)
1/4tl leivinjauhetta
1/2 kpl munaa
1 1/2 rkl Sydänmerkki rasvaton maito

Tarjoiluun:
Tuoreet marjat

Sydänmerkki Vaniljajäätelö

  1. Sulata rasvaa mukin pohjalla mikrossa noin 10 sekuntia, kunnes rasva on sulanut.
  2. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita hyvin tasaiseksi massaksi.
  3. Kypsennä mukikakkua mikron täydellä teholla noin 1–1.30 minuuttia (aika riippuu mikron tehosta). Tarkkaile kakkua ja voit hetkeksi keskeyttää kypsennyksen, jos kakku meinaa tulla yli mukista.
  4. Tarjoile marjojen ja vaniljajäätelön kanssa!

Huom. Kakku on aika täyteläistä ja tuhtia, joten yhdestä mukista riittää kahdellekin ;)

Lämmitettävät lounaat

Koululainen kotona kesälomalla - lounaat pitää olla lämmitystä vaille valmiita. Helppous ja nopeus on valttia (päivällä ja illalla). Valmisruoka tulee apuun, kun ei ole ehtinyt kokkailla etukäteen.

Esimerkiksi:

Sydänmerkki valmisruoka Saarioinen Italian tomaatti-spagetti 
Hernekeitto -klassikko
Helpot reseptit

Kalapuikkoburger

Lohikiusaus

Broileriwrappi