Rikasta leseillä ja hiutaleilla

Jokapäiväisen leipämme olisi hyvä olla mahdollisimman kuitupitoista. Itsetehtyyn vaaleaan leipään saadaan mukavasti viljaisuutta jauhovalinnoilla.  Jotta taikinaan muodostuisi hyvä sitkorakenne, pitää noin 2/3 jauhoista olla vehnäjauhoja. Loput jauhoista voidaan korvata kuitupitoisemmilla täysjyväjauhoilla tai jauhoseoksilla sekä lisäämällä  taikinaan leseitä, rouheita, hiutaleita ja siemeniä. 

Kuitupitoiset hiutaleet ja leseet sopivat hyvin myös makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Marjapiirakassa osan vehnäjauhoista, ½–1 dl,  voi hyvin korvata esimerkiksi kaurahiutaleilla tai -leseillä. Kuidun lisäksi leivonnaiseen saadaan myös mehevää viljaisaa makua. Myös pannukakku- ja lettutaikina uudistuvat hiutale- tai leselisäyksestä. Muutama lusikallinen leseitä sopii erinomaisesti myös rahkajälkiruokiin. 

Mitä hyötyä kuidusta?


Kuidun kannalta täysjyväiset leivät ovat parhaita, esimerkiksi rukiista tai kaurasta tehdyt tuotteet. Niin hyvältä kun vaalea patonki tai vehnäsämpylä joskus maistuvatkin, kuitutietoinen säästää ne erityistilanteisiin. Eroja kuvaa esimerkiksi seuraava laskelma: 4 ruisleipäviipaleessa on saman verran kuitua kuin  kokonaisessa ranskaleivässä. Lue lisää kuidun hyödyistä  

Näin leivot vähempisuolaista leipää


Merkittävä osa ruokavalion suolasta saadaan leivästä. Sen vuoksi leiväksi kannattaa aina valita mahdollisimman vähäsuolainen tuote, esimerkiksi Sydänmerkillinen. Myös kotileivonnassa suolan määrää voidaan vähentää. Itse leipoen leivästä saadaan vähemmänsuolaista, kun yhteen nestelitraan lisätään suolaa korkeintaan 2,5 teelusikallista. Tällöin valmiin leipän suolapitoisuus on noin 0,7 g/100 g.