selected site: consumers
other site url: https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/
Sydänmerkki

Sydänmerkki

Sydänmerkki auttaa valinnoissa

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Se on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkeasi. Sinun ei tarvitse lukea tuoteselosteita ja ravintosisältöjä. Riittää kun valitset kaupassa tuotteita tai ravintolassa annoksia, joissa on Sydänmerkki. Sydänmerkkiä hyödyntämällä voit helposti parantaa omaa ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan – mausta tinkimättä. 

Mitkä tuotteet saavat Sydänmerkin?

Sydänmerkin saavat vain sellaiset elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria. Näillä pienillä muutoksilla pyritään vähentämään muun muassa kovan, tyydyttyneen rasvan ja liiallisen suolan aiheuttamia harmeja sekä sinulle että läheisillesi.

Mitä kaikkia tuoteryhmiä sitten on olemassa?

Sydänmerkki-järjestelmässä on 10 eri elintarvikeryhmää, ja näissä tuoteryhmiä yhteensä yli 50. Pääryhmät ovat maito ja maitovalmisteet, rasvat, kala, liha ja lihavalmisteet, viljatuotteet, valmisruoat, mausteet ja maustekastikkeet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat.

Lue lisää tuoteryhmistä

Mihin Sydänmerkki perustuu?

Sydänmerkkiä ei paineta pakettiin näppituntumalta, vaan elintarvikkeiden valmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos tuote täyttää kaikki sille määritetyt kriteerit. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon ja asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä.

Sydänmerkki on rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Lue lisää

Maksaako merkki?

Meiltä kysytään usein, onko Sydänmerkin käyttö maksullista ja miksi. Sydänmerkin käyttö on maksullista, mutta se ei tarkoita, että elintarvikkeita valmistava yritys voisi suoraan ostaa merkin käyttöoikeuden tuotteelleen. Sydänmerkkiä pitää hakea ja merkin voi saada tuote, joka täyttää oman tuoteryhmänsä ravitsemuskriteerit.

Lue lisää

Miten löydän Sydänmerkki-tuotteet kaupasta?

Tuotteita löytyy kaupoista jo yli 1 500 eli valinnan varaa on! Tuotteita löytyy niin lasten kuin aikuisten makuun, sekä monipuolisesti eri ruokavalioille. Osa tuotteista on esimerkiksi luomu-tuotteita ja myös vegaanista ruokavaliota noudattavat löytävät terveellistä syötävää Sydänmerkin avulla. Tuotesivullamme voit hakea tuotetta ominaisuuden, tuotenimen, tai esimerkiksi valmistajan nimellä.

Sydänmerkin paikka vaihtelee pakkauksissa, joten kannattaa kurkkia myös pakkausten takapuolelle, kanteen tai sivuille.

Tutustu tuotteisiin

Mihin tuotteet käyvät?

Hyödynnä tuotteita ruoanlaitossa ja osana jokapäiväistä ruokavaliotasi. Sydänmerkin ruokaohjeita löytyy jo lähes 600, niin helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampia kokkailujakin varten. Leivontaakaan ei ole unohdettu. Ohjeissa ne ainesosat, joita on saatavana Sydänmerkki-tuotteina, on merkitty pienellä sydän-symbolilla.

Mikä tarkoittaa Sydänmerkki-ateria?

Sydänmerkki auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun, sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä.
Ravintola pitää huolen kriteereiden täyttymisestä ja hyvien vaihtoehtojen esilletuomisesta. Kun seuraat linjaston ja ruokalistan Sydänmerkkiä, terveellisen kokonaisuuden valitseminen on sinulle helppoa.

Löydä Sydänmerkki-aterioita tarjoavat ravintolat ympäri Suomen.

Työtehoa terveellisestä lounaasta - voit vaikuttaa tarjontaan

Terveellisestä ruoasta on sinulle ja läheisillesi paljon hyötyä, iästä riippumatta. Se lisää työvirettä ja hyviä tuloksia sekä tukee painonhallintaa. Parhaimmillaan lounasravintolassa omaksuttu malli hyvästä syömisestä siirtyy myös kotiin. Unohtaa ei kannata myöskään sosiaalista vaikutuksia: lounashetki tuo virkistävän tauon työskentelyn, opiskeluiden ja leikkien lomaan.

Jos haluat vaikuttaa henkilöstöravintolasi tai lastesi kouluruokailun terveellisyyteen, lue lisää alta

Lounaan hyviä vaikutuksia - näin edistät hyvää tarjontaaTerveellistä ruokaa koululaisille - näin vaikutatSydänmerkki-ateriat Kouvolassa


Mitä muuta haluat tietää?

Olemme koonneet useimmin kysyttyjä kysymyksiä omalle sivulleen.

Kysymyksiä tuotteista

Kysymyksiä aterioistaKysy lisää Sydänmerkiltä!