Kouvolassa osataan terveellisen ruuan salat

Sydänmerkki-aterioita kouluissa ja päiväkodeissa

Sydänmerkin ottaminen käyttöön sujui vaivattomasti Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa, sillä ateriat olivat jo pitkään olleet terveellisiä ja suositusten mukaisia. Laadukkaasta lounaasta kertova merkki teki ammattilaisten hyvän työn näkyväksi.

Kouvolan kaupungin ruokapalvelut on elokuusta 2016 lähtien käyttänyt Sydänmerkkiä lounastarjonnassaan. Päivittäin ruokapalvelut tarjoaa 14 000 lounasannosta perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten oppilaille sekä päiväkotilapsille.

Sydänmerkin saaminen käyttöön edellytti, että ruokatuotannon ohjeet ja aterioiden ravintosisällöt tarkistettiin vastaamaan Sydänmerkki-kriteerejä. 

”Tarkistimme muun muassa, että ruuan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ovat ravitsemussuositusten mukaisia ja että annostukset ovat kohdallaan”, ruokapalvelujen suunnittelija Sirkka-Liisa Perätalo kertaa.

Hänen mukaansa hanke oli yllättävän helppo toteuttaa, sillä suuri osa käytetyistä raaka-aineista ja hankinnoista täyttivät Sydänmerkin käyttöön vaaditut kriteerit jo valmiiksi. Lisäksi jo aiemmin oli vähennetty esimerkiksi kokolihan tarjontaa, minkä taustalla vaikuttivat muun muassa ekologiset syyt. 

”Lapset ja nuoret muutoinkin pitävät enemmän broileri-, kala- ja kasvisruuista, ja niiden määrää olemme lisänneet.”


Arvokas työ näkyväksi


Kouvolassa oli jo aiemmin pohdittu Sydänmerkin hakemista. 

”Tiesimme, että ruokalistamme oli hyvässä kunnossa. Meille tuli myös kyselyitä, miksi meillä ei ole Sydänmerkittyä ruokaa ja päätimme, että haemme merkkiä aterioillemme. Se lisäsi lounasruokamme arvostusta.”
Nykyisin Kouvolan kaupungin ruokapalvelut tarjoavat Sydänmerkittyä lounasta 3–4 päivänä joka viikko, ja palaute on ollut positiivista. 

”Lasten vanhemmat lukevat ruokalistoja netistä ja ovat kiitelleet sitä, että Sydänmerkittyä lounasta on tarjolla. Ruoka ja ruokalistat eivät sinänsä muuttuneet, vaan huomioimme entistä tarkemmin ruuan terveellisyyden ja laadun”, Perätalo huomauttaa. 
Kouvolassa tehtiin vuoden lopulla asiakaskysely, jolla haluttiin mitata tarjottujen lounaiden arvostusta. Tulokset olivat hyviä:

”Päiväkodeissa, perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa yhteensä saimme keskiarvoksi 4,32, kun enimmäispisteet olivat 5.” 
Sirkka-Liisa Perätalon mukaan hyvää on myös se, että ruokapalvelu voi antaa toiminnallaan esimerkkiä ja opettaa lapsia terveelliseen ruokailuun. 

”Etenkin pienille lapsille on tärkeätä, että he maistelevat erilaisia makuja ja tutustuvat erilaisiin raaka-aineisiin. Lapset bongaavat Sydänmerkittyjä tuotteita kotonaankin”, Perätalo hymyilee.

Sydänmerkitty lounas houkuttelee

Sydänmerkki-ateria on terveellisten aterioiden merkintäjärjestelmä ja on ulkopuolisen toimijan antama sertifikaatti siitä, että ruoka on esimerkiksi suomalaisten ravitsemussuositusten ja kouluruokailusuositusten mukaista. 

”Merkkiä käyttämällä tehdään hyvä työ näkyväksi. Monet ruokapalvelujen tuottajat ovat valmistaneet suositusten mukaista ja terveellistä ruokaa pitkään, mutta tämä on hyvä tapa osoittaa osaaminen ja vastuunotto asiakkaiden terveydestä”, tuotepäällikkö Mari Olli Sydänliitosta kannustaa.

Sydänmerkin hakeminen on melko helppo prosessi etenkin sellaisille ruokapalveluille, jotka ovat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota tarjoamiensa aterioiden terveellisyyteen. 
”Aloittaa voi vaikka tarkastelemalla sitä, mitkä ruokalistalla olevista tuotteista täyttävät kriteerit jo valmiiksi”, Olli vinkkaa.
Sydänmerkille haetaan käyttöoikeutta sähköisesti. Hakemuksessa ilmoitetaan, mille aterioille merkkiä haetaan, eli kerrotaan, mitkä ruokalajit täyttävät tutkittuun tietoon pohjautuvat kriteerit. Sydänliitto käy lävitse hakemuksia kuukausittain ja ilmoittaa sähköpostitse merkin käyttöoikeuden saamisesta. 

Jos halutaan tehdä jokin ruokalaji aiempaa terveellisemmin, joudutaan kenties uusimaan reseptiikkaa, mikä vie oman aikansa. 

”Liikkeelle voi kuitenkin lähteä muutamista ruokalajeista ja lisätä Sydänmerkki-tarjontaa hiljalleen”, Olli muistuttaa.

Terveellisyyteen panostaminen ei lisää aterianvalmistuksen kustannuksia.  Sydänmerkin käyttöoikeudesta maksetaan pieni käyttöoikeusmaksu. 


Terveellinen ateria alusta loppuun Sydänmerkki-ateriaan kuuluu pääruoka ja sille peruna-, riisi- tai pastalisäke. Lisäksi aterian kanssa tarjotaan leipää vähempisuolaisena ja runsaskuituisena sekä kasvirasvalevitettä. Aterian osana tarjottavien kasvisten kanssa on öljypohjaista salaatinkastiketta, ja ruokajuomana maitoa tai piimää rasvattomana.  Sydänmerkkiateriat perustuvat tutkittuun tietoon eli suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.



Teksti: Susanna Haanpää

Kuva: Tiina Eloranta