Karviaisputous
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
240 kcal
Rasvaa
7 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
2.4 g
Hiilihydraatteja
38 g
josta sokereita
33 g
Kuitua
2 g
Proteiinia
4 g
Suolaa
0.2 g
Raaka-aineet
-
4munaa
-
2 dlsokeria
-
1 dlvettä
-
Sydänmerkki-tuote½ dlpullomargariinia
-
3 dlvehnäjauhoja
-
1 ½ tlleivinjauhetta
- Kostutus
-
Sydänmerkki-tuote2 dlmaitoa
-
1 tlsokeria
- Karviais-vaniljahilloke
-
Sydänmerkki-tuote1 ½ l (900 g)karviaisia
-
2 dlvettä
-
1 pkt (330g)hillo-marmeladisokeria
-
1 tlvaniljasokeria
- Vaniljamousse
-
2 dlvaahtoutuvaa vaniljakastiketta
-
Sydänmerkki-tuote200 gtuorejuustoa
-
70 gvalkosuklaata
- Koristeeksi
-
350-400 gvalkoista marsipaania
-
½ dltomusokeria
-
70 gvalkoista suklaata
-
1-2 rkl(vispi)kermaa
-
(elintarvikeväriä)
-
6Macarons-leivosta tai marenkeja
Valmistusohje
1. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää se rasvan kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää myös keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (Ø 20 cm). Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt pohja 3 osaan.
2. Keitä huuhdeltuja karviaisia veden ja sokerin kanssa 15–20 minuuttia eli kunnes marjat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä.
3. Vaahdota moussen vaniljakastike ja sekoita tuorejuuston kanssa. Lisää lopuksi mikrossa tai vesihauteessa sulatettu valkosuklaa.
4. Täytä kakku levittämällä kostutetulle pohjalle karviaishilloa ja vajaa puolet vaniljamoussesta. Täytä toinen väli samoin. Levitä loppu mousse ohuelti kakun päälle ja reunoille.
5. Kauli marsipaanista tomusokerin avulla halkaisijaltaan 45–50 cm kokoinen pyöreä levy, jonka paksuus on noin 3mm. Tarkista mittanauhan avulla, että levy riittää kakun pinnan ja reunojen peittämiseen. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle ja painele levyn alareunasta varovasti venyttäen tiiviisti kakun pintaan. Samalla reunoille syntyvät vekit tasoittuvat. Leikkaa ylimääräinen massa pois alareunasta.
6. Pilko suklaa lautaselle ja sulata mikrossa 10–15 sekuntia kerrallaan aina välillä sekoittaen. Kuumenna kerma ja kaada suklaasulan päälle. Sekoita tasaiseksi ja värjää halutessasi elintarvikevärillä. Kaada jäähtynyt suklaa varovasti kakun päälle ja levitä massaa veitsellä varovasti reunoja kohti, jotta saat suklaan valumaan. Anna jähmettyä ja koristele.
Vinkki
Kakun voi tehdä koristelua vaille valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Lisää marsipaanikuorrutus kuitenkin vasta tarjoilupäivänä: jos massalla kuorrutetun kakun peittää kakkukuvulla, pussilla tmv, alkaa massa sulaa ja valua pinnalta pois. Marsipaanin sijaan voit käyttää sokeri- tai vaniljamassaa. Ylimääräisen marsipaanin voit käyttää koristeisiin tai raasta vaikkapa pullan täytteeksi.