Frågor gällande produkterna

Undrar du över någonting gällande Hjärtmärket? Här hittar du svar på några ofta förekommande frågor.

Är hjärtmärkta produkter ämnade enbart för att sänka kolesterolet?

Nej. Hjärtmärkta produkter lämpar sig för alla finländare, som vill göra bättre livsmedelsval och således främja sin hälsa. I utvecklandet av Hjärtmärkets kriterier har Statens näringsdelegations näringsrekommendationer utnyttjats, och därför hjälper valet av hjärtmärkta livsmedel att följa en rekommendationsenlig kost.

Varför kan en bulle vara hjärtmärkt, men inte choklad?

I Finland äts en hel del bakverk, av vilka vi får rikligt med fett, salt och socker. Därför är bakverk som produktkategori med i Hjärtmärkssystemet. Samtidigt finns det bakverk med olika inverkan på hälsan. Hjärtmärkta bakverk innehåller mindre mättat fett, salt och socker i jämförelse med andra bakverk. Inom bakverkgskategorin är alltså en hjärtmärkt bulle ett bättre val än t.ex. ett wienerbröd eller en kaka.

Av godis, som t.ex. choklad, får vi givetvis också fett och socker. Däremot kan man inte direkt säga, att det bland godisarna skulle finnas ett bättre val för hälsan. I vissa godis finns mer fett, i andra mindre fett men desto mer socker.

Min favorityoghurt är inte hjärtmärkt, betyder det att den är dålig?

Inte nödvändigtvis. Hjärtmärket kan fattas från en produkt av många skäl:

  • Tillverkaren har inte ansökt om Hjärtmärket, även om produkten skulle fylla kriterierna.
  • Produkten fyller inte kriterierna för att bli hjärtmärkt.
  • Systemet gäller inte alla produktkategorier. För att bevilja Hjärtmärket inom en viss kategori, bör produkterna inom kategorin ha en avsevärd roll i konsumentens kost. Produkterna bör även vara sådana, som kan rekommenderas som en del av kosten.

Om din favoritprodukt inte är hjärtmärkt men du ändå vill veta ifall den är ett bättre val inom sin egen produktkategori, kan du exempelvis jämföra förpackningens näringsinnehåll med en motsvarande hjärtmärkt produkt.

Grönsaker och Hjärtmärket

Bär, frukter, grönsaker och rotfrukter är alla naturens egna produkter med Hjärtmärke, och de rekommenderas för dagligt bruk. Grönsaker innehåller rikligt med bl.a. vitaminer och mineraler, som är oumbärliga för kroppens funktioner. De är även energifattiga och kan därför njutas i mängder.

Saknar du mer information om något?

Kontakta oss

Bekanta dig med hunrdatals Hjärtmärket-produkterna här (på finska)