Hur kan köttprodukter och -pålägg ha Hjärtmärket då de nya näringsrekommendationerna rekommenderar att de ska användas så lite som möjligt?
Korv, knackkorv och köttpålägg konsumeras i stor utsträckning i Finland och är en betydande källa till salt och mättat fett i finländarnas kost. Konsumtionen av kött och köttprodukter bör minskas i enlighet med rekommendationerna samtidigt som det rekommenderas att kött ersätts med grönsaker, vegetabiliska proteiner, baljväxter och fisk. Förhoppningen är att användningen av kött och köttprodukter ska minska på lång sikt och att användningen av mer hälsofrämjande proteinkällor ska öka.
Hjärtmärket är ett tecken på bättre val näringsmässigt inom köttproduktskategorierna och vägleder dig att välja produkter med mindre salt och fett. Hjärtmärkets kriterier styr också livsmedelsindustrins produktutveckling mot ett bättre näringsinnehåll. Till exempel har saltmängden i pålägg minskats som ett resultat av de skärpta kriterierna.
Varför har vissa produkter inte Hjärtmärket?
Alla produkter som uppfyller Hjärtmärkets kriterier har inte Hjärtmärket eftersom det är frivilligt för företag att ansöka om märket. Hjärtmärket kan också saknas för att produkten inte uppfyller kriterierna.
Hjärtmärket finns till hjälp i de produktkategorier som finländarna konsumerar i stor utsträckning och som man kan göra bättre val näringsmässigt gällande fettkvalitet och -mängd samt mängden salt, socker och fiber. En produkt kan få Hjärtmärket om den uppfyller alla näringskriterier för sin produktgrupp.
Om din favoritprodukt inte har Hjärtmärket men du vill veta om den också skulle vara ett bättre val i sin produktgrupp, kan du jämföra produktens näringsinnehåll med motsvarande hjärtmärkt produkt eller med kriterierna. Se kriterierna här (på finska).
Kan man äta hur mycket som helst hjärtmärkta produkter?
Hjärtmärket tyder på bättre val näringsmässigt inom sin produktgrupp. Till exempel är en hjärtmärkt yoghurt ett bättre val bland andra yoghurtar och ett hjärtmärkt bröd bland andra bröd. Näringsrekommendationerna ger riktlinjer för hur stora mängder av olika livsmedel som bör intas. För en del människor uppmanar näringsrekommendationerna dem till att äta mer och för andra att äta mindre.
En hälsofrämjande kost består av flera delar där inget livsmedel är helt förbjudet. De livsmedel som spelar störst roll är de som äts mest och oftast, vilket är varför det är särskilt viktigt att välja en produkt med Hjärtmärket.
Hur kan en produkt få Hjärtmärket?
En produkt kan få Hjärtmärket om den uppfyller alla näringsmässiga kriterier för sin produktgrupp. I bröd är det till exempel väsentligt att ha tillräckligt med fiber och lite salt, medan det i pålägg är mängden mjukt fett och salt som är viktigt.
Kriterierna tas fram och beslutas av en opartisk expertgrupp. Användningen av Hjärtmärket är frivillig. Om ett livsmedelsföretag vill använda den på sin produkt bör företaget ansöka om rätten att använda Hjärtmärket hos expertgruppen.
Hur kan rött kött ha Hjärtmärket?
Det är bra att försöka minska köttkonsumtionen, både ur ett miljö- och hälsoperspektiv. En varierad och rekommenderad kost kan innehålla rött kött i måttlig mängd. Det högsta rekommenderade intaget av tillagat rött kött och köttprodukter är 350 gram per vecka. Detta inkluderar nötkött, griskött, lammkött och köttprodukter.
Om du väljer rött kött i din varukorg kommer Hjärtmärket att vägleda dig att välja köttalternativ med ett bättre näringsvärde från kötthyllan. Produkter som innehåller mindre fett, mättat fett och salt kan få Hjärtmärket. Istället för rött kött rekommenderas dock att man inkluderar växtproteiner, baljväxter och fisk i kosten. Även i dessa produktgrupper är det värt att välja de hjärtmärkta alternativen.